De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 20 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Dievengilde klaar
voor toeristenjacht

   
 

AMSTERDAM - Vakantiegangers in het zuiden en het oosten van Europa moeten zich terdege realiseren het doelwit te zijn van oplichters en autodieven. Onachtzaamheid en nonchalance kunnen de toerist zeer duur komen te staan. De vindingrijkheid van misdadigers is grenzeloos.

De grootste automobielclub van Europa, de ADAC in München, waarschuwt aan het begin van het vakantieseizoen voor nieuwe en al bekende trucjes, waarmee criminelen er telkens weer in slagen toeristen van hun meest waardevolle eigendommen af te helpen. Tot en met de auto aan toe.

Op basis van recente slachtofferervaringen heeft de Duitse automobielclub een overzicht samengesteld van de meest voorkomende praktijken in een aantal populaire vakantielanden.

In Italië is grote oplettendheid geboden als er na het tanken wordt afgerekend. Klopt het bedrag en wordt er niet te weinig teruggegeven?

Ook pogen pompbedienden extra omzet te maken door ruitenwisserbladen en accu's als versleten te verklaren, terwijl er niets aan de hand is.

Veel ernstiger van aard is het gewelddadig optreden van de zogeheten Rolex-bendes. Zij hebben het voornamelijk gemunt op de horloges van autobestuurders van de merken Mercedes, BMW en Porsche. Een eerste dader op een scooter verbuigt de buitenspiegel aan de bestuurderskant. Als de vakantieganger zijn raampje heeft geopend om de spiegel weer recht te zetten, voelt hij een ruk aan zijn arm, waarna een tweede scooterrijder er met zijn polsklokje vandoor gaat.

Lek

In Spanje is het plaats van het delict vaak een verkeerslicht. Criminelen pogen op die plaats vakantiegangers uit hun auto te krijgen. Ongemerkt wordt een achterband lek gestoken, waarna een handlanger de inzittenden in een omstandig gesprek de schade laat zien. Ondertussen roven anderen de auto leeg. Een nieuwe variant is het werpen van een brandende zakdoek onder een auto met vakantiegangers. Op het moment dat die in paniek een goed heenkomen zoeken, grissen gauwdieven de waardevolle spullen uit de auto.

In het zuiden van Frankrijk zijn gewelddadige overvallen op geparkeerde caravans berucht. Op klaarlichte dag zijn het gewapende bendes, die geld en waardevolle spullen komen opeisen, in de nachtelijke uren opereren lieden die de vakantiegangers eerst via een openstaand raampje bedwelmen met verdovingsgas, om vervolgens ongestoord hun slag te kunnen slaan.

In Polen, Tsjechië en Slowakije is autodiefstal aan de orde van de dag. De ADAC noemt het verschijnsel 'hoogconjunctuur'. Vooral de duurdere merken zijn in trek. Er zijn gangsters die het zich heel gemakkelijk maken door vermomd als politieman de vakantieganger uit zijn auto te praten. "Zelfs bewaakte parkeerterreinen bieden geen garantie voor een veilige stalling", aldus de ADAC.

De Duitse automobielclub heeft alleen de schrijnendste gevallen in haar overzicht opgenomen, op basis van meldingen van leden. "Om die reden ontbreken Duitsland, Nederland en bijvoorbeeld Groot-Brittannië", zegt Katje Legner. "Niet dat daar nooit wat gebeurt, maar we hebben er geen alarmerende meldingen over binnengekregen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 20 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.