De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 20 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Agenten zijn bang in
Amsterdamse straten

   
 

door Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries AMSTERDAM - Agenten in Amsterdam blijken bang te zijn om in bepaalde buurten te komen. Liever lopen zij een blokje om of wachten tot een andere dienstauto eerder ter plaatse is. De Amsterdamse Politie Vakorganisatie (APV) noemt de situatie verontrustend en gaat het probleem met de korpsleiding bespreken.

"Het is ons bekend dat verschillende collega's bepaalde buurten liever mijden," zegt APV-woordvoerder Jan Nijman. "Sommigen durven daarvoor uit te komen, maar andere agenten beleven dit in stilte. Zowel mannelijke als vrouwelijke agenten hebben angst als ze bijvoorbeeld 's avonds op drukke tijden het Leidse- of Rembrandtplein op moeten of andere plaatsen in de binnenstad. Ook in Amsterdam-West en -Oost speelt dit probleem."

"Ik hoor van diverse collega's dat men soms liever in zijn wijk een straatje omgaat dan door een bepaalde straat of buurt te moeten lopen. Het geweld, verbaal of fysiek, naar agenten neemt duidelijk toe."

Hoofdcommissaris Jelle Kuiper geeft toe dat het werken op straat lang niet altijd makkelijk is, maar hij erkent niet dat er een algeheel onveiligheidsgevoel bij de politie heerst.

Weerbaarheid

Kuiper: "We hebben een ziekteverzuim van 6,4%. Dat is laag en is zeker geen indicatie dat er vreemde dingen aan de hand zijn. Wel komen er op straat vervelende situaties voor. Een agent dient zich altijd aan de regels van de wet te houden, maar de tegenstanders doen dat lang niet altijd. We hebben een strategie ontwikkeld om zoveel mogelijk de veiligheid voor onze mensen te garanderen. De Vliegende Brigade is altijd oproepbaar en we hebben een protocol met justitie waarin staat dat de aanpak van belagers van politiemensen hoge prioriteit heeft. Bovendien gaan we binnenkort tien dagen per jaar weerbaarheidstrainingen geven aan de agenten. Dat is nu nog maar vier keer per jaar. Verder besteden we veel aandacht aan nazorg en het verhalen van eventuele opgelopen schade. Maar wat ook erg belangrijk is, politiemensen moeten wel aangeven waar en wanneer ze zich onveilig voelen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 20 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.