BRUSSEL - De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, moet haar organisatie drastisch omgooien om te voorkomen dat 'Brussel' na de uitbreiding van de EU verzandt in een krachteloos praatcircus. Dat is Commissie-voorzitter Romano Prodi gisteren overeengekomen met de huidige twintig eurocommissarissen.

|
Romano Prodi (Foto: AP)
|
De Unie haalt in 2004 maximaal tien nieuwe landen binnen, die allemaal een eigen commissaris mogen leveren. Prodi vindt besluiten nemen met 25 commissarissen echter ondoenlijk. "Dan raken we op den duur verlamd", zei hij gisteren in een toelichting.
Hij wil daarom een soort kernkabinet vormen van een aantal vice-voorzitters, gekozen uit de ploeg commissarissen, die de scepter zwaaien over een beleidscluster. Deze kernploeg van senior-commissarissen moet alle besluiten voorbereiden zodat de volledige Commissie nog maar één of twee keer per maand bijeen hoeft te komen.
Prodi verzekerde dat de vice-voorzitters worden gekozen op basis van hun kwaliteiten, niet hun paspoort. De kleine landen zijn namelijk bang dat de grote lidstaten alle belangrijke posten zullen inpikken. Prodi opperde ook een rotatiesysteem om de gelijkheid van alle landen te garanderen.
De vernieuwingen moeten eind 2003 of begin 2004 gereed zijn, vlak voor de uitbreiding. Prodi hoopt dat de Commissie daarmee haar macht en invloed behoudt tegenover de grote EU-lidstaten, die Brussel niet te veel de touwtjes in handen willen geven.
Onder de grote EU-landen leven plannen het roulerende voorzitterschap van de Unie te vervangen door een krachtige, semi-permanente voorzitter die het heft steviger in handen kan nemen. Prodi beaamde gisteren dat het vervangen van het voorzittersland om de zes maanden ten koste gaat van de effectiviteit. Hij is voor roulatie, maar dan met langere periodes.