De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 15 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Impuls goederentreinen

door Jeroen Hendriks en Dominique Weesie

   
 

AMSTERDAM - 'Sprong naar de toekomst', de gezamenlijke visie van het ministerie, NS en alle andere organisaties die bij het spoor zijn betrokken, moet ook het goederenvervoer dat zwaar in het slop zit tussen nu en 2015 een fikse oppepper geven. Grotere betrouwbaarheid en capaciteit moeten het goederenvervoer per trein ruimschoots verdubbelen.

Meer flexibiliteit, sneller transport, een hogere betrouwbaarheid en een betere prijs/prestatieverhouding door een betere benutting van de infrastructuur, zijn de belangrijkste toverwoorden.

De doelstelling is ambitieus, geven de partijen zelf ook toe. Een groei van 4,5 miljard tonkilometers in 2000 tot 8 à 12 miljard tonkilometers in 2020. Ook 'Brussel' probeert het railgoederenvervoer nieuw leven in te blazen om de overvolle snelwegen te ontlasten. De nationale spoorwegnetten in Europa (incl. Zwitserland) worden de komende jaren opengesteld voor internationaal goederenvervoer.

Het goederenvervoer zit al jaren in het verdomhoekje. Een ellenlange rij goederenwagons die voortkruipt over de rails en daarmee alle andere verkeer ophoudt, is een doorn in het oog van reizigers. In politiek Den Haag gaan al stemmen op om goederentreinen daarom te weren uit de spits.

Het ministerie en de NS stellen in het rapport dat goederenvervoer ook tijdens de spits mogelijk moet zijn. Internationale goederentreinen rijden over langere afstanden altijd wel een keertje in de spits. Bovendien willen verladers soms persé in de spits rijden.

Als dat leidt tot conflicten met het reizigersvervoer, dan moet er extra rails worden aangelegd.

Maar vooral buiten de spits krijgt het goederenvervoer meer ruimte. Door flexibeler te plannen en het aantal reizigerstreinen aan te passen aan de werkelijke vraag, komt er meer restcapaciteit in de daluren beschikbaar voor goederenwagons.

De partijen streven er ook naar om goederentreinen zonder stoppen te laten doorrijden naar de eindbestemming: de groene golf. Minder afremmen en optrekken en minder stops leiden tot tijdwinst en kostenbesparing.

Het nieuwe besturingssysteem BB21 moet het straks eenvoudiger maken om goederentreinen zonder stops tussen de stroom reizigerstreinen door te loodsen.

Goederentreinen mogen ook sneller gaan rijden. Voor de zwaarste transporten blijft 80 km/u het maximum, maar de rest mag tot 120 km/u gaan rijden. Dat vraagt wel om krachtiger materieel en versterking van de energievoorziening, zoals bij de Betuwelijn.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 15 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.