De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 15 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Rem voor arbeiders
uit Oost-Europa

   
 

AMSTERDAM - De uitbreiding van de Europese Unie zal een stroom van werknemers uit de voormalige Sovjet-satellieten losmaken die in West-Europa willen werken. De Duitse bondskanselier Schröder heeft al een overgangsperiode van zeven jaar gevraagd waarin goedkope werknemers uit Oost-Europa beperkte toegang krijgen tot de West-Europese arbeidsmarkt, dit om de verhoudingen niet te verstoren.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Een van de plaatsen in Europa waar het asielzoekersprobleem het meest in het oog springt, is het Noord-Franse Sangatte, vlakbij de Kanaaltunnel. (Foto: AP)
In de praktijk zullen de huidige EU-landen een grote mate van vrijheid krijgen om zelf te bepalen hoeveel werknemers ze toelaten uit de nieuwe landen. Men kan, met andere woorden, op de rem gaan staan als het te veel wordt. Er komt in elk geval een algemene overgangsperiode van vijf jaar. Daarna mogen landen die problemen signaleren door de toevloed van Oost-Europeanen er nog eens twee jaar aan vastknopen. Cyprus en Malta vallen buiten deze regeling.

De voormalige Oostblok-landen zijn niet blij met deze regeling en vrezen ook na de toetreding nog jaren als tweederangs staat te worden behandeld, in een Europa van twee snelheden.

Uit studies van de Commissie blijkt dat Duitsland en Oostenrijk de bulk zullen krijgen van de arbeidszoekenden, drie miljoen van de in totaal 3,9 miljoen Oost-Europeanen die naar verwachting hun heil in het Westen zullen zoeken.

Maar het is niet alleen de vrees van het westen overspoeld te worden met goedkope arbeidskrachten uit het oosten. De kandidaat-toetreders op hun beurt zijn bang voor een 'brain-drain'. Er bestaat een reële kans dat alle hoogopgeleide mensen de benen nemen naar het westen, zodat veel kennis verloren gaat in eigen land.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 15 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.