De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 15 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Nederlandse militairen
blijven langer in Kaboel

Van onze verslaggevers

   
 

DEN HAAG/KABOEL - Nederland blijft zeker nog zes maanden troepen leveren aan de veiligheidsmacht ISAF in Afghanistan. Dit heeft het kabinet gisteren besloten. In Kaboel zijn 220 Nederlandse militairen van de luchtmobiele brigade en het Korps Commandotroepen actief als onderdeel van een Duitse eenheid. Zij zorgen daar voor de veiligheid van de voorlopige Afghaanse regering van de nieuwe president Hamid Karzai (44). Het detachement blijft nu zeker tot eind december.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
Hamid Karzai (Foto: EPA)
ISAF's aanwezigheid in Kaboel is belangrijk voor de donderdag gekozen president. Karzai zei gisteren dat hij tijd nodig heeft om een eigen leger op te zetten. Dat nationale leger in wording moet vooral een einde maken aan de macht van de krijgsheren en hun privé-legertjes, die nog steeds buiten Kaboel de dienst uitmaken.

Op straat in Kaboel was er alom lof voor de verkiezing van Karzai. "Een eerlijk man, die hebben we hier nodig", aldus een inwoner van de Afghaanse hoofdstad. Karzai zelf liet gisteren bij een persconferentie weten dat de prioriteit nu vooral is een regering te vormen die breed is samengesteld. Een die de etnische spanningen zal verminderen en de prille democratie verder gestalte zal geven.

Terwijl hij zijn steun aan de strijd tegen het terrorisme andermaal beleed, viel Karzai uit naar de internationale donorgemeenschap. Die heeft eind vorig jaar in Tokio 4,5 miljard dollar steun voor de komende twee jaar toegezegd, maar dat geld heeft Afghanistan nog niet bereikt. "Ik herhaal het nu. Ik wil dat de wegen van mijn land worden hersteld", zei Karzai.

De Loya Jirga, de traditionele stammenvergadering die de president zoals hij zelf zei "in een 'show' van democratie" koos, begon gisteren aan de lastige taak een regering samen te stellen. Het lijkt erop dat Karzai achter de schermen probeert de keuze zozeer te beïnvloeden, dat geen van de etnische groepen een overmacht kan krijgen in zijn kabinet.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 15 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.