SUWON - Cadeautjes zijn tegenwoordig schaars in het internationale topvoetbal. Zelfs bij de laatste groepswedstrijden van het WK. Zuid-Afrika ondervond het tegen Spanje dat ondanks de tweede keus perse zonder puntverlies de groep wilde winnen, waardoor de Afrikaanse ploeg werd uitgeschakeld. Costa Rica was gisteren lief voor het al voor de achtste finales geplaatste Brazilië. Uiteraard in de hoop dat de 'kanaries' het rustig aan zouden doen en de Midden-Amerikanen het ene puntje in de wacht konden slepen dat nodig was voor een plaats bij de laatste zestien. Het hielp weinig, want Costa Rica stapt vandaag na de 5-2 nederlaag op het vliegtuig naar huis, terwijl Turkije dankzij de Braziliaanse zege in Japan verder speelt. En Brazilië is na Spanje de tweede ploeg, die zonder puntverlies verder bekert en daarmee voldoet aan haar status van favoriet.

|
De 3-0 van de Braziliaan Edmilson is een lust voor het oog. Met een kunstige omhaal klopt hij de Costaricaanse goalie Erick Lonnis. (Foto: AP)
|
In eerste instantie had Costa Rica de nederlaag aan zichzelf te wijten. Als je zo ongelofelijk slecht verdedigt, dan krijg je zelfs tegen Honselersdijk 7 wat doelpunten om je oren. Wat te bedenken met Ronaldo en Rivaldo in de spits bij de tegenstander. Toch gaf Brazilië niet eens vol gas. Het speelde verder zonder de basisspelers Roque Junior, Roberto Carlos en Ronaldinho. Onder meer Junior en Edilson toonden zich echter gemotiveerde vervangers. Eerstgenoemde scoorde evenals Edmilson.
Ronaldo nam, na een eigen goal van Luis Alberto Marin, het tweede doelpunt voor z'n rekening. Je weet echter dat als hij eenmaal heeft gescoord zijn collega en tegelijkertijd concurrent als doelpuntenmaker Rivaldo niet rust alvorens zelf doel getroffen te hebben. Hoewel het geen openlijke strijd is, zeker niet van de kant van Ronaldo, hangt er wel een berg prestige aan de topscorerstitel. Zeker in het voetbaldwaze Brazilië. Nu zal Rivaldo heus wel weten, dat hij nimmer de populariteit van Ronaldo kan evenaren in eigen land; het is voor hem wel zaak in het spoor van de goalgetter uit Rio de Janeiro te blijven.
Ronaldo toonde nog genade want hij had er vijf kunnen scoren in de eerste wedstrijd sinds mensenheugenis, die hij weer eens van het begin- tot het eindsignaal meemaakte. Met het missen van enkele open kansen liet hij zien nog niet helemaal de oude te zijn, maar met iedere wedstrijdminuut die Ronaldo maakt, wordt hij scherper en dus beter.
Het ging in een uitermate vermakelijke wedstrijd ten koste van het heerlijk aanvallende Costa Rica, dat echter enorm knullig verdedigde. De Brazilianen leken even te verslappen bij 3-0, zodat de tegenstander tot 3-2 kon terugkomen. De blijdschap over de virtuele plaats bij de laatste zestien was van korte duur bij de Costaricanen.
Maar Brazilië besefte dat het er te dik bovenop zou liggen om het 3-3 te laten worden. Ongetwijfeld zou er een verse storm van kritiek opwaaien richting Brazilië. Iets wat het voetballand niet zou kunnen verkopen na alle onverkwikkelijkheden in de eerste groepswedstrijd tegen Turkije, toen een streek werd geleverd. Vandaar deden Ronaldo en consorten hun sportieve plicht en lieten de teller bij 5-2 stoppen.
Inmiddels zijn de voetbaldwazen in Rio de Janeiro en Sao Paulo niet meer te houden en lopen zij al met wereldbekers over straat. Uiteraard niet vanwege de grandioze prestaties van de eigen ploeg - verdedigend zit het nog niet snor - maar meer vanwege de uitschakeling van het buurland, aartsrivaal Argentinië, en Frankrijk, waartegen vier jaar geleden de finale van het WK werd verloren. Het vertrek van die twee voetbalnaties maakt de weg naar de finale ook weer een stuk overzichtelijker, omdat ze in dezelfde helft van het schema waren ingedeeld als Brazilië. Nu blijven op het eerste gezicht Engeland, Denemarken, Zweden en Rusland over om Brazilië de weg te versperren naar de derde achtereenvolgende finale van het WK.
Costa Rica - Brazilië 2-5 (1-3). 10. Marin 0-1 (eigen doel), 13. Ronaldo 0-2, 38. Edmilson 0-3, 40. Wanchope 1-3, 56. Gomez 2-3, 62. Rivaldo 2-4, 64. Junior 2-5. Scheidsrechter: Ghandour (Egy). Toeschouwers: 35.000. Gele kaart: Cafu (Brazilië).
Costa Rica: Lonnis; Wallace (46. Bryce), Marin en Wright; Martinez (74. Parks), Castro, Lopez, Solis (65. Fonseca) en Centeno; Wanchope en Gomez.
Brazilië: Marcos; Cafu, Anderson, Silva en Junior; Lucio, Juninho (60. Ricardinho), Edmilson en Edilson (57. Kleberson); Rivaldo (72. Kaka) en Ronaldo.