AMSTERDAM - De horeca beleeft gouden tijden. De prijzen van restaurants, hotels, cafetaria's en cafés zijn in het eerste kwartaal fors gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De prijsstijging in cafés spande de kroon met 8,3 procent. In totaal zette de horeca 4,9 procent meer om.
Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren bekend. In de cafetaria's en vooral cafés werden minder versnaperingen verkocht dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De prijzen in restaurants stegen met 6,2 procent bij een toename van de omzet van 7,2 procent. Consumenten moesten in hotels 5,6 procent meer betalen en in cafetaria's (inclusief bijvoorbeeld snackbars en lunchrooms) 7,4 procent. De omzet in zowel hotels als cafetaria's nam met 5,6 procent toe.
"Het zijn vooral de prijsaanpassingen die de omzetten op peil hebben gehouden", stelt Joop Vianen, directeur van het bedrijfschap Horeca en Catering. Hogere exploitatiekosten zoals stijgende inkoopprijzen, lonen en kosten voor veiligheid en hygiëne worden door het bedrijfschap als voornaamste oorzaken aangewezen van de stijgende prijzen.