BRUSSEL - De Europese Centrale Bank heeft gisteren gezegd dat de inflatie de komende tijd maar uiterst moeilijk onder controle is te krijgen en zet daarmee de deur wagenwijd open voor een spoedige renteverhoging. In haar maandbericht voor juni, waarin ook de halfjaarlijkse economische prognoses zijn opgenomen, schetst de ECB weer een oplopende inflatie in plaats van de dalende zoals ze de afgelopen maanden voorspelde. De ECB ziet nu een inflatie dit jaar van 2,1 à 2,5% tegen een voorspelling zes maanden geleden van 1,1 à 2,1%.

|
Wim Duisenberg ...Europa haalt nooit de groeipercentages van Amerika... (Foto: AP)
|
Daarmee is het dit jaar al zo goed als zeker dat het gewenste maximale inflatiepercentage van 2% niet wordt gehaald. In 2003 zal de inflatie volgens de ECB uitkomen tussen de 1,3 en 2,5%, ook veel meer dan de 0,9 à 2,1% die nog in december werd voorspeld.
Volgens analisten heeft de ECB nu voldoende munitie in handen om te besluiten tot een snelle renteverhoging, wellicht al met een kwart procent op de eerstkomende vergadering op 4 juli in Luxemburg en anders na de zomer.
In haar voorspellingen gaat de ECB uit van onveranderde wisselkoersen en rente, maar de euro is de laatste weken aan een opmars begonnen en noteerde woensdag even boven de $0,95, een 17-maands hoogtepunt. Na het nieuws van gisteren kwam $0,9430 uit de bus. Een oplopende wisselkoers van de euro is op zich goed om het inflatierisico te beperken en ook een renteverhoging zou datzelfde effect hebben. De rente in euroland staat al ruim zeven maanden op 3,25% en de ECB wacht zo lang mogelijk met een renteverhoging om het economisch herstel niet in de wielen te rijden. In haar maandrapport gaat de ECB er nog steeds van uit dat in het derde kwartaal een herstel plaatsvindt en dat de groei tegen het eind van het jaar weer op een gemiddelde van 2,5% komt. Voor 2003 ligt de groei tussen 2,1 en 3,1%, voornamelijk gedirigeerd door de export die tussen de 4,5 en 7,7% kan groeien.
Alleen een forse appreciatie van de euro kan een renteverhoging nog uitstellen, maar dan moet ook de groei van de geldhoeveelheid in rustiger vaarwater komen en dat is ook nog niet zo.
ECB-president Duisenberg sprak gisteren in Wenen bij een feestje van de Oostenrijkse centrale bank en zei dat de vele culturele verschillen in Europa wellicht eeuwig zullen verhinderen dat Europa net zo'n homogene markt wordt als de VS en ook zulke groeicijfers kan laten zien. "Europa's diversiteit mag dan een prijskaartje dragen wat betreft potentiële economische groei maar dat is een prijs die het waard is om te betalen. Als alle EU-landen hun eigen culturele verworvenheden willen behouden, en dat willen we blijkbaar, komen we nooit aan de jaarlijkse groeipercentages die de veel homogenere Amerikaanse markt wel kan halen", zei hij. De Amerikaanse economie heeft momenteel een potentiële groei van 3 a 4% per jaar, Europa zit daar een dikke procent onder.