door Joan van den Dungen VLODROP - De Limburgse justitie start een strafrechterlijk onderzoek naar witwaspraktijken van de Rabobank in Vlodrop. Bij een controle van de boekhouding zijn enkele tientallen verdachte transacties uit de jaren 1999 en 2000 ontdekt.
Naar verluidt gaat het om een totaalbedrag van enkele miljoenen guldens, die mogelijk door criminelen zijn witgewassen. De bankdirectie in Vlodrop zou weet hebben gehad van de transacties maar blijkt deze nooit aangemeld te hebben, zoals verplicht is volgens de wet Melding Ongebruikelijke Transacties (MOT). Ook blijkt de bank de identificatieplicht aan zijn laars te hebben gelapt. Bij de vestiging zouden met regelmaat enorme bedragen zijn gewisseld zonder dat de klanten zich hoefden te legitimeren.
De Roermondse persofficier mr. Karin Janssen bevestigt desgevraagd dat de Rabobank verdacht wordt van valsheid in geschrifte en gesjoemel met de MOT-regeling.
Aangifte
Woordvoerder Jan Dost van Rabobank Nederland liet gisteren weten dat er aangifte wegens mogelijke strafbare feiten is gedaan tegen de vestiging in Vlodrop, die geheel zelfstandig opereert. De malversaties kwamen volgens hem aan het licht tijdens een boekenonderzoek, dat uitgevoerd werd in verband met een fusie met de Rabobank Roermond.
Het hoofdkantoor is ernstig in verlegenheid gebracht door de kwestie in Vlodrop. Volgens Dost wordt er jaarlijks bij alle zelfstandige filialen een controle op de boeken uitgevoerd. Maar in Vlodrop blijken de malversaties over het hoofd gezien.
Eerder al kwamen de Rabovestigingen in Eemnes en Doetinchem in opspraak. De bank in Eemnes verstrekte op eigen houtje grote leningen zonder daarvoor voldoende onderpand te verlangen. De Rabo in Doetinchem speculeerde zonder toestemming met geld van beleggingsclub D'n Anwas. Hierbij werden forse verliezen geleden. De bank moest de gedupeerde beleggers vorig jaar miljoenen euro's terugbetalen.