De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 13 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Positie HBG-voorzitter
Reigersman onder vuur

   
 

AMSTERDAM - De positie van Carel Jan Reigersman binnen het fusiebedrijf van bouwers Bam NBM en Hollandsche Beton Groep (HBG) staat ter discussie. Aandeelhouders zetten grote vraagtekens bij het aanblijven van de bestuursvoorzitter van HBG. Ook huisbankier ING zou niet blij zijn met de komst van Reigersman in het toekomstige Bam-bestuur.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (300x200, 13kb)

Tijdens een overleg tussen het bestuur van Bam NBM en enkele grootaandeelhouders is gisteren de positie van Reigersman besproken. Als compromis zou ter tafel zijn gekomen dat de HBG-topman slechts voor beperkte tijd in zijn huidige functie zou aanblijven. Reigersman was niet bij dat overleg aanwezig.

In de financiële wereld is de reputatie van Reigersman ronduit slecht. Hij kon rekenen op flink wat kritiek door nooit open te staan voor suggesties om het bedrijf in delen te verkopen. Twee jaar geleden mislukte een fusie tussen HBG en Boskalis omdat de baggeraars harder wilden saneren in de Duitse dochterbedrijven. Toen Boskalis vorig jaar mei een bod deed op de baggerdivisie van HBG, gaf Reigersman niet thuis, ondanks aandringen van aandeelhouders die wel brood zagen in de bundeling. In de tussentijd werd het baggerbedrijf ondergebracht in een venture met Ballast Nedam.

Later, toen Heijmans zich in de strijd om HBG, mengde, weigerde Reigersman de mogelijkheden van zo'n fusie onder ogen te zien. "Hij moet een enorm getergd man zijn", stelt een analist vast. "Hij hield hardnekkig vast aan het idee dat er niemand tussen hem en HBG mocht komen." Het leidde tot een confrontatie in de rechtszaal. Reigersman hield er het predikaat 'wanbeleid' aan over.

Reigersman werd eergisteren voorgesteld als vice-voorzitter van de combinatie Bam NBM en HBG. Bam-voorzitter Wim van Vonno gaat de kar van het nieuwe bedrijf trekken. De 61-jarige Bam-baas heeft de financiële wereld moeten verzekeren het schip niet op korte termijn te zullen verlaten. In het nieuwe bestuur komen drie leden van HBG en drie van Bam. "Maar er is er maar één de voorzitter", reageerde Van Vonno op de vrees van de financiële wereld.

Om die woorden kracht bij te zetten, kondigde de Bam-voorzitter aan het holdingkantoor van HBG in Rijswijk te sluiten. De nieuwe onderneming zal een nieuw kantoor openen in de omgeving van Utrecht. In die regio zetelt Bam NBM nu al.

Ook bij de analistenpresentatie van de overname van HBG door Bam NBM - bij uitstek de gelegenheid om je als bedrijf aan de financiële wereld te presenteren liet Reigersman al verstek gaan. "Onze indruk is dat Reigersman naar beleggers toe geen voorname rol krijgt toebedeeld", zegt Willem Burgers van het Orange Fund. Het Orange Fund is met een belang van circa 18% de grootste aandeelhouder van de Bunnikse bouwer. Saillant detail is dat Burgers een half jaar geleden zijn HBG-stukken verkocht om deze in te wisselen tegen aandelen in Heijmans en Bam NBM. Als aandeelhouder van Bam krijgt hij HBG nu ongevraagd weer in zijn schoot geworpen. Daarmee is hij op zich niet ontevreden. "We hebben altijd veel geloof gehad in HBG als bedrijf. Maar met het beleid van Reigersman waren we het niet eens. Als die strategie wordt aangepast, is de onderneming naar onze mening kansrijk."

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vindt dat er vele argumenten zijn tegen de benoeming van Reigersman als vice-voorzitter van de eerste Nederlandse bouwreus. "De man heeft gehandeld tegen de belangen van aandeelhouders in", tiert directeur Peter Paul de Vries. "De door Reigersman bejubelde baggerdeal met Ballast Nedam is nu een ordinaire ruzie. Verder is hij medeverantwoordelijk voor waardevernietiging bij de Duitse dochteronderneming Wayss & Freytag. De goed bij de cultuur van HBG passende bundeling met het Spaanse Dragados klapte binnen enkele maanden uit elkaar. En dan is er nog een reeks winstwaarschuwingen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 13 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.