DELFT - Zo'n 820.000 scholieren zullen dit jaar een vakantiebaantje nemen. Dat is een kwart minder dan vorig jaar. Oorzaak hiervan is de teruglopende economie, waardoor bedrijven in de zomer hun vaste krachten niet of in mindere mate vervangen.
Vooral in de sectoren waar de hardste klappen vielen, zoals de industrie en techniek, is de vraag naar vakantiewerkers flink gedaald.
Toch neemt nog zeventig procent van alle bedrijven vakantiekrachten aan. In de maanden juli en augustus zijn in de horeca en de toerismesector twee van drie personeelsleden tijdelijke krachten. Ook in de winkels maken scholieren dan bijna de helft van het personeelsbestand uit. Zonder de extra inzet van de 13- tot 18-jarigen zouden veel ondernemingen dus met de handen in het haar zitten. "Wij hadden ook nooit gedacht dat vakantiewerk van zo groot belang is", aldus Hans de Boer, voorzitter van MKB Nederland.
Hoe belangrijk vakantiekrachten zijn, wordt aangegeven door de bedragen die bedrijven bereid zijn te betalen.
Vaak zit het salaris 1 tot 1,5 euro boven het minimumjeugdloon.
Streng toezicht
De Arbeidsinspectie gaat deze zomer er strenger op toezien dat bedrijven met vakantiewerkers zich aan de regels houden. Bij controles vorig jaar bleek namelijk dat een op de tien jonge vakantiekrachten te zwaar of te lang moest werken.
In totaal bleek vorig jaar meer dan de helft (55 procent) van de bedrijven in overtreding. Dit blijkt uit de Nota Vakantiewerk die de werkgeversorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf, MKB Nederland, gisteren presenteerde.
In de wet staat dat kinderen van 13 tot 15 jaar alleen licht werk mogen verrichten en dat voor maximaal 35 uur per week. Werkgevers gaan hierbij regelmatig de fout in. Ze laten de jongeren toch met gevaarlijke middelen werken of laten ze zware goederen laden en lossen.
Om de bedrijven dit jaar niet weer dezelfde misstap te laten begaan, dringen MKB Nederland en de Arbeidsinspectie aan op betere voorlichting.