De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 13 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  "Ashcroft dikte gevaar
radioactieve aanval aan"

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - De Amerikaanse minister van Justitie, John Ashcroft, blijkt het gevaar van een radioactieve aanslag tot ongenoegen van het Witte Huis flink te hebben aangedikt, toen hij afgelopen maandag de arrestatie bekendmaakte van 'vuile bom'-verdachte José Padilla, alias Abdullah Al-Muhajir.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x284, 9kb)
Ashcroft (Foto: AP)
Dit meldt de Amerikaanse krant USA Today. Het Witte Huis zou Ashcroft in niet mis te verstane woorden hebben laten weten dat de president en zijn medewerkers ontevreden waren met zijn omschrijving van het vermeende complot. De irritatie van het Witte Huis leidde ertoe dat de potentiële dreiging in latere regeringsverklaringen werd afgezwakt.

Diverse kopstukken van de regering-Bush hebben inmiddels voorzichtig afstand genomen van Ashcrofts dramatische aankondiging dat met de arrestatie van Padilla een radioactieve aanval op de VS is verijdeld. De vermeende Al-Qaeda-terrorist was volgens justitiebronnen geïnteresseerd in meerdere scenario's voor aanslagen, waaronder het ontsteken van een conventionele bom met radioactief materiaal.

De daadwerkelijke planning zou niet verder zijn gegaan dan een bespreking van de scenario's met de top van Al-Qaeda. Padilla werd op 8 mei gearresteerd op de luchthaven van Chicago met "plannen voor een aanslag" op zak. Het eventuele bewijs wordt echter geheimgehouden, omdat Padilla niet is aangeklaagd.

De voormalige latino-gangster is door president Bush tot "vijandelijk combattant" bestempeld en door justitie overgedragen aan het leger. Padilla (31) zit in een isoleercel op een marinebasis. Hij kan in principe voor onbepaalde tijd worden vastgehouden zonder vorm van proces.

Volgens zijn advocaat Donna Newman schendt de regering hiermee de burgerrechten van Padilla, die de Amerikaanse nationaliteit heeft. Newman is naar de federale rechter gestapt en voert aan dat de detentie in strijd is met de grondwet. De overheid baseert zich op jurisprudentie van het hooggerechtshof uit de Tweede Wereldoorlog.

Ook is onder burgerrechtenactivisten grote opschudding ontstaan over de detentie van een van de honderden buitenlanders die na 11 september werden opgepakt. De uit Boston afkomstige ex-taxichauffeur Nabil Almarabh (35) blijkt meer dan acht maanden in eenzame opsluiting te hebben doorgebracht. Hij werd daarbij nimmer aan een rechter voorgeleid. Ook werd hem bijstand van een advocaat ontzegd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 13 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.