door Joost de Haas NEW YORK - Amerika blijkt nog steeds het beloofde land te zijn voor miljoenen immigranten. Het land wordt geconfronteerd met de grootste immigratiegolf in 70 jaar tijd, terwijl de regering van president George Bush de toelating van buitenlanders scherper wil controleren om nieuwe terreuraanvallen te voorkomen.

|
Drie vrijwilligers van de Amerikaanse liefdadigheidsorganisatie Water/Winter Stations laten noodvoorzieningen met water achter voor illegale Mexicaanse immigranten die de grens met de Verenigde Staten proberen over te komen en daarvoor door woenstijngebied moeten trekken. (Foto: AP)
|
Meer dan één op de tien inwoners in de VS is in het buitenland geboren, zo tonen nieuwe cijfers van de overheid aan. De afgelopen jaren is het aantal buitenlanders explosief toegenomen tot 31 miljoen mensen, van wie het merendeel (ruim 51 procent) afkomstig is uit Latijns-Amerika.
"Voor het eerst is immigratie dé bepalende factor geworden in onze bevolkingsgroei", constateert Steven Camarota van het Centrum voor Immigratiestudie in Washington. Hij signaleert een toenemend verzet tegen de toestroom van immigranten en wil dat de regering een halt toeroept aan de dreigende 'overbevolking' van de VS. Maar de meeste Amerikanen lijken doordrongen van het besef dat hun economie draaiende wordt gehouden door de immigranten. "Waarschijnlijk zou de economie al instorten als alle zeven miljoen Mexicanen in Californië voor één dag van de aardbodem verdwijnen", aldus de bekende Mexicaans-Amerikaanse schrijver en nieuwslezer Jorge Ramos.
Volgens schattingen bevinden zich onder de nieuwkomers zo'n 8,5 miljoen illegalen - dagelijks sluipen alleen al duizend illegale immigranten vanuit Mexico de grens over op zoek naar baantjes waarmee ze per uur meer verdienen dan met twee dagen zwoegen in eigen land. Sommigen moeten hun zucht naar vervulling van de Amerikaanse droom echter met de dood bekopen. Gedwongen door verscherpte grenscontroles zoeken zij hun toevlucht tot volstrekt desolate woestijngebieden. Vorig jaar stierven 350 verdwaalde gelukzoekers door uitdroging.
De meeste immigranten weten echter een felbegeerde 'green card' (groene kaart) te bemachtigen. Het document, dat allang niet meer groen is maar roze, geldt als permanente verblijfsvergunning en is de eerste stap op weg naar de Amerikaanse nationaliteit. Jaarlijks worden zo'n 600.000 green cards verstrekt, waarbij familieleden van Amerikaanse staatsburgers voorrang krijgen. Zo zijn tal van 'hispanics' naar Amerika gekomen.
De 'latinisering' van de VS is al jaren in volle gang: de meer dan 35 miljoen latino's zijn uitgegroeid tot de grootste minderheid van het land. Met een verwachte koopkracht van één biljoen dollar in 2010 vormen zij absoluut de nieuwe groeimarkt. Spaans is de tweede taal in grote delen van de VS. In Los Angeles, Houston, Miami, Chicago en New York leiden Spaanse kranten, radio- en tv-stations een florerend bestaan.
Ook de politieke invloed van hispanics groeit. President Bush had zijn verkiezingszege deels te danken aan de steun van Amerikaanse Cubanen in Miami. Hij vergaarde in 2000 ruim 31 procent van de latino-stemmen en hoopt bij de verkiezingen van 2004 op meer dan 40 procent uit te komen.
Om de hispanics te paaien heeft Bush vorig jaar met de Mexicaanse president Vicente Fox onderhandelingen geopend over een amnestieregeling voor miljoenen illegale Mexicanen in de VS.
In samenwerking met Mexico en Canada probeert de regering-Bush het immigratie- en asielbeleid voor Noord-Amerika te harmoniseren. Zo wordt in de nasleep van 11 september gesproken over de instelling van een 'Noord-Amerikaans Veiligheidscordon' om in de toekomst beter illegalen te kunnen weren.
Ook lijkt paal en perk te worden gesteld aan de toelating van vluchtelingen en politieke asielzoekers. Volgens het Amerikaanse Committee for Refugees (Comité voor Vluchtelingen) hebben de VS vorig jaar het geringste aantal vluchtelingen toegelaten sinds 1987.