De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 13 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Brievenschrijvers Kaboel
reddingsboei analfabeten

   
 

door Hans Kuitert KABOEL - Voor het ministerie van Justitie, vlakbij het centrum van Kaboel, plukt Mohammed Ali even nadenkend aan zijn baard. "Ik begrijp het. Uw schoonfamilie wil u het huis uitzetten, nu uw man is overleden." Hij buigt zich over naar de vrouw die in haar burka tegenover hem zit.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 29kb)
Oud-docent Mohammed Ali verdient de kost door brieven te schrijven voor de ongeletterde arme Afghaanse bevolking. (Foto: De Telegraaf)
Als de vrouw de buitenlanders opmerkt, die aan het tafeltje zijn verschenen, maakt ze dat ze wegkomt en blijft op veilige afstand wachten.

"Ze heeft een probleem", verkondigt Ali. "Zoals al mijn klanten. Deze vrouw wil dat ik een brief voor haar schrijf aan het ministerie om haar te helpen. Anders komt ze op straat te staan."

In een land waar slechts 15 procent van de vrouwen en 45 procent van de mannen geletterd is, kan iemand als Mohammed Ali zijn brood verdienen met het schrijven van officiële brieven. Overal in Afghanistan zijn deze mannen te vinden, die meestal in de open lucht voor een regeringsgebouw klachten en verzoeken op schrift stellen in opdracht van analfabeten. Of bij rechtbanken voor de nodige papierwinkel zorgen.

"In onze samenleving hebben natuurlijk ook ongeschoolden problemen die moeten worden opgelost. Je kunt niet zomaar een regeringsgebouw binnenlopen, geen mens die naar je wil luisteren. En daarbij, ze zijn hier verzot op papieren. Daarom zit ik hier voor deze vaak arme mensen alles op schrift te stellen", legt Ali uit.

De briefschrijvers krijgen van de ministeries officieel briefpapier en stempels. Als in alle onderontwikkelde landen is ook de Afghaanse overheid gek op brieven met opdruk en stempels, veel stempels. Ook Ali heeft er een paar en dat maakt vaak net het verschil uit voor degenen voor wie hij dag in dag uit in de weer is.

Dagelijks schrijft hij zo'n 30 brieven. "Voor wie het kan betalen, reken ik 6000 Afghani's (zo'n 20 eurocent), maar ik denk dat de helft van mijn klanten te arm is. Die brieven schrijf ik dan gratis. Dat geeft me het gevoel dat ik iets kan doen voor de mensen", aldus Ali.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 13 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.