door Johan van den Dongen AMSTERDAM - Hoewel de nieuwe regeringspartijen deze week praten over meer blauw op straat, dreigt juist een schreeuwend tekort aan politieagenten. Mocht het nieuwe kabinet tegemoet komen aan de wens van de politie om 8000 agenten meer aan te stellen, dan zijn er per jaar liefst circa 4500 nieuwe instromers nodig.
De huidige capaciteit van de politieopleiding bedraagt circa 2800 studenten. In de nabije toekomst zeggen gemiddeld 2348 werknemers per jaar de politie vaarwel.
Volgens een intern rapport van het Nederlands Politie Instituut, geschreven door een werkgroep onder leiding van de Brabantse korpschef Peter van Zunderd, is het nu al geen haalbare kaart om het aantal uitstromers te vervangen door nieuwe mensen. 'De huidige financieringssystematiek van de korpsen is daar niet op berekend', aldus het rapport.
Bonus
De nood is zo hoog gestegen dat de politievakorganisatie ACP pleit voor een bonus van 15.000 euro aan oudere politiemensen om langer bij het korps te blijven. "Zo vertraag je de uitstroom'', aldus ACP-voorzitter Joop Vogel. De politieorganisatie wil vertrokken agenten zelfs teruglokken naar de politie met een 'herinstroombonus'.
Volgens het rapport worden korpsen voor de keuze gesteld tussen het opleiden van nieuwe agenten - hetgeen leidt tot een tekort op de begroting - of minder dan het benodigde aantal aspiranten op te leiden, waardoor weer de sterkte daalt.
Het uitbreiden van de sterkte zal die problemen niet verkleinen, zo blijkt. Uitbreiding leidt tot 'toenemende druk op de bedrijfsvoering van de korpsen en het LSOP', het opleidingsinstituut van de politie.
"Het inpassen van zoveel aspiranten in de normale bedrijfsuitvoering van een korps kan problemen opleveren voor de inroostering, de huisvesting en uitrusting van aspiranten en de begeleiding door coaches en trajectbegeleiders.''
Instroom
Volgens het rapport moeten er snel meer medewerkers komen om de personeelsomvang van de korpsen op peil te houden. De korpsen weten echter niet waar ze de nieuwelingen vandaan moeten halen.
De nood is zelfs zo hoog, dat vrijwel ieder korps de salarissen voor aspiranten hoger heeft opgeschroefd dan is afgesproken in de cao. "De gemiddelde feitelijke bezoldiging in de korpsen ligt met circa 27.000 euro aanzienlijk hoger dan het afgesproken minimumloon van circa 22.500 euro.'' Vooral de korpsen in de randstad kampen volgens het rapport met dit probleem.