De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 13 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Twijfels over juiste
beveiliging Fortuyn

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Een Kamermeerderheid van CDA, VVD en LPF heeft ernstige twijfels of de ministers De Vries (Binnenlandse Zaken) en Korthals (Justitie) wel juist hebben gehandeld door Pim Fortuyn niet te laten beveiligen. De LPF gaat in haar kritiek het verst door te stellen dat de bewindslieden ronduit hebben gefaald en uit zichzelf moeten opstappen.

"De Vries had tegen zijn inlichtingendiensten moeten zeggen dat Fortuyn beveiligd had moeten worden'', aldus het zwaar teleurgestelde LPF-Kamerlid Hoogendijk gisteren na afloop van een Kamerdebat over de beveiliging van Fortuyn.

Volgens de LPF'er was Fortuyn waarschijnlijk nu nog in leven als beveiligingsmensen hem hadden begeleid. "In ieder geval had de regering laten zien dat ze het beschermen van Fortuyn serieus heeft genomen, als ze tot zijn beveiliging was overgegaan'', aldus Hoogendijk.

Afweging

Demissionair minister De Vries blijft er echter bij dat hij de juiste afweging heeft gemaakt. "De inlichtingendiensten hebben er alles aan gedaan om een goede inschatting te maken'', aldus De Vries. Volgens de PvdA-bewindsman is het nu aan de commissie-Van den Haak die de beveiliging van Fortuyn onderzoekt, om te oordelen of het kabinet juist heeft gehandeld.

CDA-Kamerlid Rietkerk en VVD-Kamerlid Nicolaï vinden het oordeel van de LPF dat De Vries en Korthals hebben gefaald, vooralsnog een stap te ver. "Eerst moeten de feiten boven tafel komen'', aldus Rietkerk, die van mening is dat De Vries precies moet aangeven welke argumenten hij heeft gehad om af te zien van de beveiliging van Fortuyn.

De bewindsman hoeft daarmee niet te wachten totdat de commissie-Van den Haak haar onderzoeksresultaten waarschijnlijk over enkele maanden heeft bekend gemaakt. De VVD overweegt aan de commissie te vragen al eerder met een soort tussenstand naar buiten te komen. "Straks na de kabinetsformatie zitten deze bewindslieden hier niet meer, maar we willen wel graag met het huidige kabinet hierover praten'', aldus VVD'er Nicolaï.

De LPF is er nog niet uit of zij ook een motie van afkeuring tegen de twee bewindslieden gaat indienen. "Dansen op een demissionair lijk heeft niet zo veel zin. Ik moet dus met mijn fractie bespreken welk vervolg we hier aan moeten geven. Deze bewindslieden mogen niet zo maar geruisloos in het zomerreces verdwijnen'', aldus Hoogendijk.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 13 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.