De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 12 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Netwerk KPNQwest
blijft deze maand
in de lucht

Van onze verslaggevers

   
 

HOOFDDORP - Het netwerk van het failliete KPNQwest blijft zeker tot 1 juli in de lucht. Dat is gisteravond na een spannende dag, waarbij het op het hoofdkantoor van het telecombedrijf in Hoofddorp een komen en gaan was van bankiers en advocaten, bekend geworden. Het besluit vergroot de kans dat er één of meerdere kopers kunnen worden gevonden voor het pan-Europese glasvezelnet.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
KPNQwest heeft genoeg geld binnen om de stekker nog in het netwerk te houden.
Aanvankelijk hadden de curatoren gedreigd de stekker uit het netwerk te trekken als de klanten van KPNQwest niet vóór gistermiddag hun openstaande rekeningen zouden hebben voldaan. Gisteravond was het bedrag waarop de curatoren hadden gerekend nog niet volledig binnen. "Maar we hebben inmiddels zoveel geld ontvangen dat we het netwerk operationeel kunnen houden", verklaarde curator Eddy Meijer.

Hij verwacht dat de verkoop van het netwerk in principe vóór 1 juli rond kan zijn. Op dit moment wordt daarover met een groot aantal partijen onderhandeld. Hoewel vooral de namen van het Amerikaanse telecombedrijf AT&T en zakenbank Lehman Brothers ciruleren, wil Meijer niet zeggen met wie er wordt gesproken. "Als u hier vanmiddag aanwezig zou zijn geweest, zou u een heel legertje adviseurs hebben kunnen zien."

Volgens bronnen rond KPNQwest gaan de bij het failissement betrokken banken een onderzoek instellen naar de omstandigheden waaronder het datacommunicatiebedrijf ten onder is gegaan. "Ze voelen zich bedonderd door het management van KPNQwest", meldt een ingewijde. De banken zouden vooral willen kijken naar de situatie waarin KPNQwest medio maart 2002 een krediet van €525 miljoen voor de overname van netwerkbedrijf Ebone heeft kunnen arrangeren. Nauwelijks tien weken daarna was het bedrijf al failliet. Een woordvoerder van het bankensyndicaat wilde gisteravond niet bevestigen dat er een onderzoek komt.

Gedupeerde medewerkers van KPNQwest-dochter Ebone hebben gisteren nul op het rekest gekregen van ABN Amro, de bank die zij er van betichten hun salarisbetalingen te hebben geblokkeerd toen het moederbedrijf KPNQwest failliet ging.

Werknemer David Postma heeft namens de groep bij de bank een claim ingediend van €550.000. Die bestaat uit de niet betaalde salarissen over de maand mei (plus vakantiegeld) van 35 mensen en de eveneens niet betaalde ontslagvergoedingen van zo'n 15 Eboners die na de overname door KPNQwest zijn ontslagen.

De mensen krijgen evenwel ook geen uitkering van het GAK en zitten dus al zo'n zeven weken zonder geld.

Een woordvoerder van ABN Amro liet gisteren weten "geen mogelijkheden en geen gronden" te zien om de gedupeerde Eboners te betalen. "Het is voor deze mensen een hele vervelende situatie. Maar wij hebben gekeken naar de feiten en de verantwoordelijkheden voor de salarisbetalingen. Ten onrechte is gesteld dat de rekening van Ebone bij ABN Amro werd gebruikt voor salarisbetalingen," aldus de zegsman. "Er is iets fout gegaan bij het geven van de opdracht tot het betalen van de salarissen, de verantwoordelijkheid daarvoor lag toen bij het management van KPNQwest en niet bij het bankenconsortium en zeker niet bij ABN Amro." In correspondentie dat in het bezit is van deze krant schrijft KPNQwest-baas Jack McMaster echter dat de banken de betalingen aan de Eboners hebben geblokkeerd. "De banken hebben botweg geweigerd te betalen", aldus McMaster.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 12 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.