De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 12 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  SPAANS ACS WAS NOOIT ERG GECHARMEERD VAN HOLLANDERS
Bam NBM gaat er
voor 'n prikje
met HBG vandoor

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Bouwbedrijf Bam NBM krijgt Hollandsche Beton Groep (HBG) voor €715 miljoen in handen. Dat is 5,5% minder dan het Spaanse Dragados er twee maanden geleden nog voor betaalde. Omgerekend per aandeel HBG betekent dat een overnameprijs van €20,10 waar Dragados nog €21,25 betaalde.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (599x415, 74kb)

Over de prijs die Bam betaalt, zijn analisten tevreden. "Als je in ogenschouw neemt, dat de baggerpoot van HBG zo'n €400 miljoen waard is, dan betalen ze zo'n drie keer de winst voor de bouwactiviteiten. Dat is een schijntje", aldus Reinier Westeneng van SNS Securities. "Weliswaar zijn de Duitse activiteiten van HBG erg risicovol, maar als je weet dat Bam er de afgelopen jaren in is geslaagd om overnames succesvol te integreren, dan is dit echt wel mooi."

Volgens Bam-bestuursvoorzitter Wim van Vonno vonden de Spanjaarden het niet aangenaam dat Bam NBM minder wilde betalen dan Dragados zelf deed.

De lage prijs houdt verband met een aantal voorzieningen die Van Vonno wil doen. Die maatregelen hangen samen met de verschillende waarderingsgrondslagen van de twee bedrijven. "Die moeten recht getrokken worden." Op de vraag welk bedrag hij daarvoor nodig denkt te hebben, gaf de Bam-voorzitter geen antwoord.

"Maar", zo beloofde hij, "als de resultaten van HBG uitzonderlijk hoog uitvallen, dan volgt er een nabetaling." HBG moet met zijn uitvoerende bouwactiviteiten, dus exclusief de baggerdivisie, dit jaar dan wel een nettowinst van €100 miljoen behalen. Pas dan kan de prijs per aandeel worden verhoogd tot €21,25.

Een lachertje, vinden analisten. "Die €100 miljoen winst is absoluut niet haalbaar", stelt analist Reinier Westeneng van SNS Securities. "Bam betaalt per aandeel €20,10 en geen cent meer! Dit is gewoon een verkooppraatje aan de aandeelhouders van Dragados."

Gemiddeld wordt er door analisten van uitgegaan dat HBG, inclusief bagger, dit jaar een nettowinst zal boeken van €110 miljoen. Daarvan zal naar schatting zo'n €66 miljoen worden gerealiseerd door de bouwactiviteiten van HBG, ver weg van het met Dragados afgesproken niveau van €100 miljoen. Maar noch Van Vonno noch Carel Jan Reigersman van HBG liet zich verleiden een uitspraak te doen over het te verwachten winstniveau van HBG voor dit jaar.

Dat HBG door de Spanjaarden zou worden verkocht, was voor niemand een verrassing. Maar dat Bam NBM er met de buit vandoor gaat, werd niet verwacht. In de strijd die de afgelopen twee jaar om HBG werd gevoerd, deed het Bunnikse bedrijf nooit van zich spreken.

Het Spaanse bouwbedrijf ACS, dat een belang van ruwweg 24% in HBG-moeder Dragados heeft, was nooit erg gecharmeerd van het Nederlandse bedrijf. Half mei viel het definitieve besluit HBG te lozen. "Daardoor werkte het niet meer goed", zei Reigersman. Toen Van Vonno daar van hoorde, sloeg hij meteen toe en belde de HBG-baas. Daarmee kreeg Bam, enkele jaren eerder dan gepland, de mogelijkheid om Europa in te gaan. "Soms moet je kansen grijpen als ze voorbijkomen", vond Van Vonno. "Ook als ze eerder voorbij komen."

Reigersman had een stevige vinger in de pap bij de keuze voor Bam. Het Franse Bouygues en het Nederlandse Heijmans klopten ook aan de Spaanse deur. En die zouden zelfs bereid zijn een hogere prijs op tafel te leggen. Met de Brabanders wilde Reigersman echter geen zaken doen. Heijmans zou na de aankoop direct afstand hebben gedaan van de Amerikaanse activiteiten en de baggerdivisie. Reigersman wil de club juist bij elkaar houden. Of Bam NBM daardoor de lachende derde werd? "Ach", antwoordde Van Vonno daarop, "Leedvermaak is voor een paar uur leuk. Daarna moeten we gewoon aan de slag."

Het verzinnen van een nieuwe naam zal de eerste klus worden voor het duo Reigersman & Van Vonno. Want zo vindt Van Vonno: Bam NBM HBG bekt niet zo lekker voor een bedrijf dat klaar is om de midkap-index van de Amsterdamse beurs te bestormen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 12 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.