De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 12 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Beleggers belonen bouwer Bam NBM voor overname HBG
AEX hoger
na eindsprint

   
 

AMSTERDAM - De AEX-index is gisteren uiteindelijk toch met een plus geëindigd op 462,32, 1,8% hoger. Een licht positieve opening van Wall Street verbeterde gistermiddag de aanvankelijk bedrukte stemming. Een winstwaarschuwing van Nokia drukte op het Damrak even de koersen, maar later werden de cijfers door beleggers weer wat positiever uitgelegd. De Midkap-index bleef met een winstje van 0,05% bijna stabiel op 488,29.

Detaillist Ahold (4,9% hoger op €23,96) voerde gisteren in de eerste handelsuren de AEX aan. Het supermarktconcern steeg in navolging van de Amerikaanse branchegenoot WalMart, dat maandag goede verkoopcijfers had gepresenteerd. Ahold werd gistermiddag echter voorbijgestreefd door Van der Moolen. Het beursbedrijf was met 5,6% op €24,40 de sterkste klimmer in de AEX.

Ook Philips deed goede zaken met een koerswinst van €4,2% op €30,27. Het elektronicaconcern liet tijdens de handel weten zijn nummer 1-positie op de Europese markt voor consumentenelektronica te willen verstevigen. Topman Rudy Provoost verklaarde tijdens een bijeenkomst in het Spaanse Malaga vooral op het gebied van dvd het Europese marktleiderschap te willen veroveren.

Automatiseerder CMG pakte een winst van 3% op €2,07, Getronics zakte daarentegen naar €2,15 en was daarmee de sterkste procentuele daler (3,2%) in de AEX.

KPN zag de koers met 6 eurocenten groeien naar €4,48, procentueel een winst van 1,4%. Gisteren werd bekend dat de directie van RAM Mobile Data KPN Mobile voor 100% uitkoopt. KPN Mobile maakte de hoogte van de overnamesom niet bekend.

De aandeelkoers van de failliete joint venture KPNQwest (nu een lokaal fonds) was gisteren in de ban van onderhandelingen over het al dan niet voortzetten van het glasvezelnetwerk. Pas nabeurs werd bekend dat het netwerk van KPNQwest zeker tot 1 juli in de lucht blijft. Handel in het aandeel leidde gisteren tot een koersstijging van 3 eurocenten op €0,10. Procentueel was het aandeel daarmee een sterke stijger (42,9%).

Aan het begin van de dag leken technologiefondsen nog een klap mee te krijgen van een winstwaarschuwing van Nokia. Deze telecomproducent waarschuwde dat de omzet in het tweede kwartaal zal afnemen en niet, zoals eerder aangekondigd, zal groeien. In plaats van een omzetstijging van 2 à 7% gaf het Finse bedrijf een daling van 2 à 6% als prognose. Het aandeel Nokia, dat al lager was doordat de beleggers de waarschuwing voelden aankomen, ging na de bekendmaking fors onderuit. In de loop van de dag trad echter herstel op: beleggers waardeerden het feit dat het bedrijf de winstprognose voor het huidige kwartaal handhaaft.

Uitgevers mochten zich gisteren in de warme belangstelling van beleggers verheugen. VNU boekte een winst van 2% op €32,77, Wolters Kluwer deed het 2,8% beter op €21,67. Wolters Kluwer profiteerde van een opwaardering door Effectenbank Stroeve, van verkopen naar houden. Branchegenoot Elsevier bleef bescheiden met een winstje van 0,4% op €14,32.

Ook de financiële waarden waren gevraagd. De koers van ABN Amro (1,5% hoger op €19,42) werd gesteund met een opwaardering door Banc of America. Waar de bank eerst als underperformer te boek stond, geven analisten nu het meer neutralere oordeel van marketperformer. De Amerikaanse bank vindt dat de recente koersdalingen van ABN Amro het aandeel meer in lijn met de werkelijke waarde hebben gebracht.

Ook ING Groep profiteerde van een opwaardering. Deze kwam van Morgan Stanley die het oordeel voor de bankverzekeraar van onderwogen naar neutraal bracht.

Tegelijk stelde deze Amerikaanse zakenbank het oordeel voor Fortis naar boven bij naar overwogen. Fortis staat er daar mee in Amerikaanse ogen beter voor dan ING. Fortis steeg gisteren 1,6% naar €22,90, ING eindigde 2,6% hoger op €26,57.

Koninklijke Olie, dat maandag 500.000 eigen aandelen inkocht tegen een prijs van €57,19, lag gisteren goed in de markt. Vraag en aanbod van beleggers leidden uiteindelijk tot een slotkoers van €57 en dat was een stijging van 1,7%. De Midkap werd gisteren aangevoerd door bouwer Volker Wessels Stevin (3,3% hoger op €28,10). Unit 4 Agresso bereikte met €7,10 een winst van 2,2%. IHC Caland noteerde gisteren ex-dividend. De uitkering van €1,36 drukte de koers van het offshore-concern 1,3% lager op €61,20. Sterkste daler in de Midkap was Océ: 2,1% lager op €11,86.

Bij de lokale fondsen schitterde de bouwer Bam NBM door een einde te maken aan de Spaanse verloving van HBG. De Bunnikse bouwer nam voor de prijs van €715 miljoen (€20,10 per aandeel) HBG weer over van het Spaanse Grupo Dragados. Dragados betaalde enkele maanden geleden nog €21,25 voor elk aandeel HBG. Beleggers vierden het nieuwste huwelijksbootje gisteren met een koersstijging van 4,6% voor Bam NBM (slotkoers €24,10).

De schermenhandel van de Amsterdamse optiebeurs waarop 12 aandelenopties en alle index-futures worden verhandeld, had gisterenmorgen opnieuw last van een storing. Afgelopen vrijdag was er een soortgelijke storing. Enkele handelspartijen hadden gisteren vertraging in de verbinding met de optiebeurs en "om een level playing field te garanderen heeft Euronext de schermenhandel een uur stilgelegd", verklaarde een woordvoerster van de beursorganisatie.

"Nee, de problemen van KPNQwest hadden hier niets mee te maken", stelde de woordvoerster desgevraagd. "Ons handelsplatform maakt geen gebruik van hun netwerk, we zijn klant bij Atos Euronext. We krijgen overigens veel vragen hierover."

Manno van den Berg



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 12 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.