De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 12 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Nasdaq onder 1500
   
 

NEW YORK - Dalende beurskoersen van farmaciebedrijven trokken de beurzen in de Verenigde Staten gisteren omlaag. Abbott en Merck waren daarbij de belangrijkste dalers. De toonaangevende Dow Jones-index verloor 1,3% op 9517,26 punten. De technologiegedreven Nasdaq leverde 2,2% in op 1497,18 punten.

Abbott Laboratories liet weten dat het zijn eerder gedane winstvoorspelling voor dit jaar niet zal halen. De koers van het bedrijf moest daardoor 16,1% omlaag op $38,30. Het bedrijf is geconfronteerd met flink hogere kostenposten dan verwacht. Dat komt omdat er aanwijzingen zouden zijn dat een middel tegen vetzucht verantwoordelijk is geweest voor een aantal sterfgevallen. Daarnaast heeft het bedrijf problemen in zijn fabriek in Illinois en vallen de verkopen van het medicijn Meridia tegen.

Merck op zijn beurt maakte bekend dat de introductie van een nieuwe pijnstiller belangrijk zal worden vertraagd. Het aandeel verloor 4,5% op $51,88. Het nieuwe medicijn, Arcoxia, moet opnieuw worden getest. Die afhandeling zal pas in de tweede helft van volgend jaar zijn afgerond.

Analisten waarschuwden al eerder dat het voor medicijnenfabrikanten moeilijk zal worden om de groeicijfers, zoals die de afgelopen 15 jaar behaald zijn, in de toekomst te handhaven. Dat heeft alles te maken met het aflopen van vele winstgenererende patenten.

Beurswaakhond SEC kondigde aan een onderzoek naar de boekhoudmethoden van bedrijvenconglomeraat Tyco te heropenen. Ook dat versterkte de onzekerheid onder beleggers. Het aandeel verloor 3,0% op $11,05.

De negatieve stemming werd verder gevoed door de aanhoudende spanning in het Midden-Oosten. Israel werd wederom opgeschrikt door een zelfmoordaanslag.

Maar er waren ook lichtpuntjes. Zo dikte de beurskoers van telecombedrijf Nokia met 4,6% aan tot $12,55. Het bedrijf slaagde er in zijn winstverwachtingen waar te maken ondanks dat het lagere omzetten voorziet.

Ook mobiele telefoonbedrijf Nextel kon rekenen op de gunst van beleggers. Het bedrijf beloofde zijn winstprognose waar te maken. Het steeg met 16,6% tot $4,42.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 12 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.