De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 12 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Analisten gokken erop
dat Bam baggerpoot wegdoet

   
 

AMSTERDAM - Analisten gaan ervan uit dat Bam NBM het belang in de baggerdivisie van Hollandsche Beton Groep (HBG) vroeg of laat van de hand zal doen. Ze zien niet in wat Bam NBM te zoeken heeft in de sector. Ook de activiteiten in de Verenigde Staten en Interbeton zetten analisten op het 'te verkopen'-lijstje van Bam. Het heeft allemaal te maken met de financiering van de overname van HBG.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 10kb)
VAN VONNO (links) en REIGERSMAN ...financiering overname nog onduidelijk... (Foto: WFA FOTOBURO DIJKSTRA)
Die financiering is nog een groot vraagteken voor de financiële wereld. Pas over enkele maanden wil bestuursvoorzitter Wim van Vonno van Bam NBM duidelijkheid verschaffen hoe hij dat aanpakt. Er wordt voorlopig nog koortsachtig overleg gepleegd met de banken.

In eerste instantie zal HBG volledig worden overgenomen worden door Bam NBM. Maar de solvabiliteit van Bam NBM zal daardoor terugvallen tot zo'n 15%. Te laag, naar de mening van Van Vonno. "Die zal moeten groeien tot 25%." Analisten zijn dat met hem eens. "De situatie wordt kritiek."

De hoofdsom van €715 miljoen wordt betaald met een overbruggingskrediet en eigen middelen. In de kas zit daarvoor €200 miljoen. Over enkele maanden zal de aankoop echter geherfinancierd worden. En daarvoor worden verschillende mogelijkheden onderzocht, zoals de uitgifte van aandelen, preferente aandelen, een converteerbare lening of een andere vorm van vreemd vermogen.

"Niet zo gek", concluderen analisten. Dat geeft Bam NBM enige tijd om toekomstplannen te maken voor het gecombineerde bedrijf. Die zullen de komende maanden pas duidelijk worden. Daarbij valt niets uit te sluiten, liet Van Vonno gisteren aan analisten weten.

De baggeractiviteiten spelen daar een cruciale rol in. "Het baggerbedrijf voegt niets toe aan Bam", aldus een analist van een Amsterdamse zakenbank. "Maar de directie van Bam is niet gek. Ze zullen wachten op een goed verkoopmoment. Alles zal afhangen van de prijs die ze ervoor kunnen krijgen", aldus de analist. Ballast Nedam zou naar de mening van analisten best willen kopen.

HBG en Ballast Nedam hebben een gezamenlijk baggerbedrijf. Ballast bezit eenderde van de joint venture; HBG tweederde. De twee hebben afgesproken dat één van de twee bedrijven de ander uit mag kopen als die wordt overgenomen. Er moet dan wel een negatieve invloed uitgaan voor het voortbestaan van het gezamenlijke baggerbedrijf.

Twee maanden geleden, toen het Spaanse ACS in beeld kwam als overnemer van Dragados, kondigde Ballast Nedam aan zijn rechten uit te oefenen. Ballast dreigt die actie door te zetten. "De nieuwe situatie gooit alles weer op zijn kop. Dit is een complete verrassing voor ons", zegt woordvoerder Nel de Geus van het Ballast Nedam. "Het is al de derde keer binnen een half jaar dat de eigendomsverhoudingen door toedoen van HBG veranderen. Dat vinden we geen goede ontwikkeling. We gaan dus zorgvuldig bekijken wat de gevolgen van deze nieuwe stap voor ons betekenen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 12 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.