De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 12 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  'Vuile-bomterrorist een van de velen'

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - Het geval van de opgepakte Amerikaanse 'vuile-bom'terrorist José Padilla staat niet op zichzelf. Volgens president George Bush heeft justitie reeds vele 'would-be killers' in hechtenis. Tegelijkertijd kondigde de Amerikaanse president meer arrestaties aan.

"Deze meneer Padilla is één van de velen die we gearresteerd hebben", stelde Bush. Hij zei dat er reeds 2400 verdachte terroristen zijn opgepakt. "Nu zitten we dus op 2401", aldus Bush die benadrukte dat iedere aanwijzing serieus wordt nagegaan.

Padilla, alias Abdullah Al-Muhajir, wilde de grondstoffen voor zijn radioactieve wapen bemachtigen in de VS. De voormalige Latino-gangster uit Chicago dacht de hand te kunnen leggen op nucleaire materialen bij laboratoria van universiteiten.

Dat verklaarde de Amerikaanse onderminister van Defensie Paul Wolfowitz gisteren. Volgens de bewindsman was de in New York uit Puertoricaanse ouders geboren Padilla (31) van plan om op diverse manieren in de VS dood en verderf te zaaien namens Osama bin Ladens Al-Qaeda.

"Hij kwam naar de VS met de bedoeling om honderden en misschien wel duizenden Amerikanen te vermoorden - niet alleen door middel van een vuile bom", aldus Wolfowitz.

De aan het leger overgedragen Padilla zwijgt tot nog toe als het graf en weigert namen te onthullen van eventuele handlangers die betrokken zijn bij het verijdelde complot om een giftige wolk te verspreiden door detonatie van een bom gevuld met radioactief materiaal.

Volgens John Bolton, staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, had Padilla op 8 mei bij zijn arrestatie op de luchthaven van Chicago "plannen voor de aanslag" op zak. Ook had hij meer dan 10.000 dollar in contanten bij zich.

De FBI kwam de Amerikaanse moslim op het spoor, nadat hij in Pakistan tegen de lamp was gelopen met valse papieren. De in maart gevangen genomen Al-Qaeda-topman Abu Zubaydah had de Amerikanen al gewaarschuwd voor het vuile-bomcomplot, zonder overigens de naam van Padilla te onthullen.

De terrorist liet echter zoveel sporen na, dat het een koud kunstje was voor de FBI om hem te schaduwen. Hij verliet begin april Pakistan en reisde naar Zwitserland en Egypte. Later stapte hij in het Zwitserse Zürich op een vliegtuig met bestemming Chicago, niet wetende dat FBI-agenten hem aan boord in de gaten hielden.

Padilla is mogelijk niet de enige Amerikaan die Al-Qaeda zou willen helpen aanslagen in de VS te plegen. Het blad US News & World Report meldt dat zich in de jaren negentig 1000 à 2000 Amerikaanse staatsburgers in Afghanistan en Pakistan hebben aangemeld voor de islamitische Jihad.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 12 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.