De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 12 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Zware kritiek op VS-zelfprotectie

Van onze correspondent

   
 

ROME - Tijdens de tweede dag van de wereldvoedseltop van de VN-organisatie voor Voedsel en Landbouw (FAO) te Rome is het tot een felle botsing gekomen tussen de Verenigde Staten en andere landen over de subsidies die door de regering van de VS aan de eigen landbouwers worden gegeven, zodat de VS zichzelf ten nadele van de ontwikkelingslanden blijven bevoorrechten.

Deze 'Farm Bill' bleek gisteren niet alleen te worden aangevochten door de Afrikaanse landen, die de rijke landen vragen om subsidies ten bate van de eigen landbouwproductie te stoppen en de deur te openen voor Afrikaanse producten, maar bleek ook gesteund te worden door landen als Australië, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Argentinië, Brazilië en met name Canada, die de groep aanvoerde.

De 'Farm Bill' wordt beschouwd als een 'bedreiging jegens de ontwikkelingslanden en het behalen van de door de FAO gestelde doeleinden om het aantal hongerlijdenden in de wereld voor het jaar 2015 te halveren'. In feite wordt Washington hierbij aangevallen op het niet nakomen van principes die het zelf over de wereld wil uitdragen: gebrek aan vrije markteconomie, staatshulp en valse concurrentie. In mindere mate werd ook de EU van overheidshulp aan de eigen landbouw beschuldigd.

Bovendien bleek dat de Verenigde Staten slechts 0,1 procent van hun begroting uitgeven aan de bestrijding van de honger in de wereld. Een beter voorbeeld was het ontwikkelingsland Nigeria, dat gisteren besloot 10 miljoen dollar aan de FAO te geven. De FAO riep alle landen opnieuw op om 24 miljard dollar bij elkaar te krijgen om de wereldhonger te bestrijden.

Wel hebben de Verenigde Staten een hulppact gesloten met Oeganda, Ghana en Mozambique. Door middel van publieke en privé-investeringen op het platteland moet armoede en honger worden bestreden. Twee jaar geleden was al een idee in deze richting ontstaan, maar het pact is nu nieuw leven ingeblazen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 12 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.