De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 12 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Loya Jigra maakt een valse start

Van onze correspondent

   
 

KABOEL - De Afghaanse stammenvergadering, de Loya Jirga, heeft gisteren een valse start gehad. Na afloop van de openingssessie, verklaarde interim-premier Hamid Karzai zichzelf tot president. Die woorden moest hij een paar uur later al weer inslikken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
Afgevaardigden naar de Loya Jigra wachten in de Afghaanse hoofstad Kaboel op het begin van hun bijeenkomst, waar een nieuwe regering zal moeten worden gekozen. (Foto: AP)
Karzai had volgens zijn woordvoerder, Yousuf Nuristani, het applaus, dat in de biertent waar de ruim 1500 gedelegeerden vergaderen, na de openingswoorden van ex-koning Zahir Shah beschouwd als een stemming. "Het is voorbij. De vergadering heeft mij gekozen tot president", zei een glunderende Karzai toen hij de vergadering verliet.

De handen waren echter alleen op elkaar gegaan voor de 87-jarige oud-vorst, die had gezegd geen politieke rol te willen, de monarchie niet te willen herstellen en zijn gewicht achter Karzai als nieuwe leider van het land te gooien.

Op dat moment had verder nog niemand gesproken en was er niet gestemd. De voorbarige conclusie van Karzai leverde hem alleen maar grote tegenstand op. Gedelegeerden waren des duivels. Er werd gemord dat nu wel duidelijk was dat Washington alleen maar op de Loya Jirga had aangestuurd om een legitimiteit te hebben voor een voortzetting van het bewind Karzai. Vooral aanhangers van de koning onder de etnische meerderheid van de Pasjtoen zien in Karzai een lakei van het Westen.

Die groepering is echter alleen bereid Karzai, zelf overigens ook een Pasjtoen, te accepteren als zij zelf beduidend meer in de melk te brokkelen krijgt.

Een van de struikelblokken daarbij is ook de grote invloed van de Tadzjiekse minderheid, die bij de val van de Taliban met de Oezbeken de enigen waren die over een effectief leger beschikten.

Niettemin lijken de Tadzjieken te willen inschikken. Hun minister van Binnenlandse Zaken, Yunis Qanuni kondigde gisteren zijn ontslag aan. Van zijn collega van Buitenlandse Zaken, Abdullah Abdullah, wordt hetzelfde vandaag verwacht. Daarmee zijn de Tadzjieken overigens niet machteloos. De oude krijgsheer Mohammed Fahim Khan zal aanblijven als minister van Defensie.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 12 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.