De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 12 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Prins maant tot aanpak van waterbeheer

Van onze verslaggevers

   
 

ROTTERDAM - Prins Willem-Alexander heeft gisteren enkele duizenden gemeentebestuurders en ambtenaren gemaand haast te maken met het aanpakken van de problemen met de waterhuishouding in ons land.

"De waterproblematiek in Nederland is urgent en vereist een voortvarende aanpak. De nieuwe benadering in het waterbeheer 'meer ruimte voor water' mag geen eendagsvlieg zijn. Geen woorden maar daden, om met deze stad (Rotterdam) te spreken", zei de prins bij de opening van het jaarcongres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in Ahoy in Rotterdam.

Gemeenten, provincies en het rijk mogen elkaar volgens de Prins van Oranje de verantwoordelijkheden op het gebied van waterbeheer niet langer toeschuiven. "Het ontbreekt aan adequate regelgeving en aan een afbakening van verantwoordelijkheden. Burgers worden hierdoor soms van het beschimmelde kastje naar de vochtige muur gestuurd. De vicieuze cirkel moet worden doorbroken, zodat er helderheid komt in de troebele waterwereld."

"De waterbeheerders stellen al een aantal jaren vast dat de voortgang in de kwaliteitsverbetering stagneert", sprak de prins. "De oorzaken zijn duidelijk: door verontreiniging via de uitloging van bouwmaterialen, riooloverstorten, door het verkeer en door het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Een dergelijke constatering zonder verdere acties is niet genoeg!"

Weekmakers

Paal en perk dient volgens de prins verder te worden gesteld aan de al jaren durende lozing van geurstoffen uit wasmiddelen en weekmakers uit kunststof die chronische toxiciteit voor vis veroorzaken. "Ruimtereservering voor water is niet alleen van belang langs de grote rivieren, maar net zo goed in polders of langs de riviertjes in het ogenschijnlijk droge oosten. Want daar zal naar verwachting van de waterbeheerders het eerst en vaker wateroverlast optreden dan in de noodoverloopgebieden", aldus de prins.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 12 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.