De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 12 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  LPF'ers eisen hun plek op

door Alexandra van den Bos en Annet de Jong

   
 

DEN HAAG - "Dit zie je in geen enkel parlement op de wereld! Ex-Kamerleden die de werkkamers bezet houden van de nieuwe leden van de Tweede Kamer. Het is zelfs nog erger, de boventallige fractiemedewerkers van de PvdA houden hier de boel tegen!"

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x279, 23kb)
LPF'ers, onder wie Wijnschenk en Hoogendijk, in het 'aquarium'.
De Kamerleden van de Lijst Pim Fortuyn kwamen gisteren onder leiding van LPF'er Harry Wijnschenk in opstand. Ze eisten per direct eigen werkplekken in het gebouw van de Tweede Kamer. "We zitten al sinds 15 mei in een aquarium! We hebben nog geen twee vierkante meter werkruimte per persoon. Dit kan zo niet langer, we worden er helemaal gek van!"

De territoriumdrift van de nieuwe parlementariërs is de kersverse Kamervoorzitter Frans Weisglas echter volledig in het verkeerde keelgat geschoten. Een regelrechte inval van het LPF-Kamerlid Jim Janssen van Raay, die de PvdA'ers bijna hun kamers uitjoeg, ging de voorzitter te ver. Hij ontbood LPF-leider Mat Herben en secretaris Joost Eerdmans op zijn kamer.

Volgens het Kamerlid Harry Wijnschenk van de Lijst Pim Fortuyn zou het een mooie casus zijn voor de arbeidsinspectie: 26 parlementariërs met 5 telefoons en een rits beeldschermen in één bescheiden ruimte. Voor Wijnschenk en zijn fractie was de maat deze week vol. Hij stelde de directie van de Tweede Kamer een ultimatum en eiste onmiddellijk de Kamers op van de PvdA, die na de verkiezingen bijna gehalveerd is en veel ruimte moet inleveren.

Taart

Directeur Bedrijfsvoering Henk Bakker, die verantwoordelijk is voor de huisvesting op het Binnenhof, werd uitgenodigd voor de fractievergadering van de LPF. Behalve scheldkanonnades kreeg Bakker ook een taart met de provocerende tekst "Hiep hoi, de LPF gaat verhuizen!"

Volgens Wijnschenk is de actie geheel 'in de geest van de vermoorde Pim Fortuyn'. "Wij moeten ons niet conformeren aan de gevestigde orde, dat zei Pim altijd. Hij zou dit goedkeuren. Pim heeft gezegd 'jullie krijgen op mijn kop een ticket voor de Tweede Kamer, daarna moet je het zelf regelen'", aldus de uitgever van mobiliteitsbladen. "Wij kennen geen moordende fractiediscipline, zoals bij de PvdA."

De soloactie van Jim Janssen van Raay ging echter ook Harry Wijnschenk een stap te ver. "Die man is een apart figuur, die doet alles op zijn eigen manier. Hij is op pad gegaan met 15 cameraploegen en heeft de zaak te ver op de spits gedreven. Dan gaat de PvdA natuurlijk over de zeik." Volgens Wijnschenk wilde Janssen van Raay per se een grotere kamer dan zijn partijgenoot Ferry Hoogendijk. "Hij wil er ook een douche en toilet in laten bouwen", aldus Wijnschenk.

Toch heeft de opstand van de LPF direct resultaat opgeleverd: gisteren konden ze wel ineens 15 kamers betrekken in het voormalige ministerie van Koloniën, waar de afgelopen jaren de PvdA-fractie was gevestigd. Eind volgende week vindt de officiële verhuizing binnen de Tweede Kamer plaats. In drie dagen tijd worden honderden Kamerbewoners, pc's en printers verplaatst.

Kamervoorzitter Weisglas bevestigt dat de PvdA'ers zich bij hem hebben beklaagd over de 'inval', zij het informeel. "Ze hebben expres vrouwelijke fractiemedewerkers uitgezocht, want ze dachten dat ze die gemakkelijker konden intimideren", aldus een PvdA-Kamerlid. Het CDA heeft op zijn beurt een officiële klacht ingediend bij de griffier over de beroerde huisvesting van de LPF'ers.

De LPF-fractie beloofde Weisglas na al het tumult bij monde van Herben en Eerdmans beterschap in een volgens de Kamervoorzitter "goed gesprek". "Ik heb er alle vertrouwen in dat dit soort dingen in de toekomst niet meer zal gebeuren", aldus Frans Weisglas.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 12 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.