De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 11 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Gelijkspel houdt Zuid-Korea in race

door Valetijn Driessen

   
 

DAEGU - Voor Zuid-Korea leek het na de verbluffende WK-start tegen Polen 'one of these days' te worden, ofwel één van die dagen dat het niet mag gebeuren. Zo'n dag dat niets lukt, alles tegenzit, wat je ook probeert. Of je nou een penalty krijgt of een half dozijn 100% kansen, dat doelpunt wil gewoon niet vallen. Terwijl tegenstander de Verenigde Staten bij de eerste de beste aanval scoort (Clint Mathis na een schitterende assist van John O'Brien) en de Amerikaanse doelman Brad Friedel vervolgens de beste wedstrijd van zijn leven keept. Het kan op dit lopende WK zomaar uitschakeling in de eerste ronde betekenen. Zelfs voor een organiserend land. Gelukkig en tot grote opluchting van compleet Zuid-Korea liep de kleine invaller Ahn Jung-Hwan in de 78e minuut, zonder het zelf te beseffen, tegen een onterecht gegeven vrije trap van Lee Eul-Yong aan. Met 1-1 bleef de schade relatief beperkt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 25kb)
Ahn Jung-Hwan viert 1-1 tegen de VS. (Foto: AP)
Een gelijkspel in de laatste groepswedstrijd van Zuid-Korea is voldoende voor een plaats bij de laatste zestien van de wereld. Enige onvolkomenheid is dat de tegenstander Portugal heet. Er zijn scenario's te bedenken dat beiden doorgaan bij een gelijkspel en zelfs dat Zuid-Korea mag verliezen. Maar in beide gevallen moet het al uitgeschakelde Polen de Verenigde Staten opzij zetten. Niet voor de hand liggend en vandaar bevindt Zuid-Korea zich in een precaire situatie en staat winst van Portugal nagenoeg gelijk aan uitschakeling van de organiserende Aziaten.

Zo'n noodlot verdienen Guus Hiddink en zijn Koreaanse mannen niet. Evenals tegen Polen speelde Zuid-Korea superaanvallend, agressief, fysiek, maar ditmaal werden een rits opgelegde kansen gemist. Vooral door Anderlechts linksbuiten Seol Ki-Hyeon en natuurlijk Lee Eul-Yong, die Friedel z'n strafschop zag stoppen. ,,Ik hou me vast aan ons groot aantal kansen", sprak bondscoach Hiddink zich moed in voor vrijdag. ,,Opnieuw hebben we ons in positieve zin laten zien aan de rest van de wereld en waarom kunnen we het niet bolwerken tegen Portugal? De laatste maanden blijkt het gat met de gevestigde voetballanden zoveel kleiner, dat we ons eigen spel spelen tegen Portugal. Op een gelijkspel gokken, is iets wat deze groep jongens niet past."

Het wordt een zenuwslopende ontknoping, dat heel Zuid-Korea vrijdag plat zal leggen. Zoals gisteren tijdens het treffen tegen Amerika. Het openbare leven lag stil. De meeste Zuid-Koreanen zaten voor televisie, terwijl in alle grote steden de pleinen massaal waren bezet door fans, die het treffen tegen de Amerikanen op grote videoschermen bekeken. Anderen keken in voetbalstadions of sportpaleizen naar grote schermen terwijl in een honkbalstadion in Seoel ook 50.000 mensen keken. ,,Ze zijn hier helemaal gek geworden", constateerde Hiddink. ,,Wel leuk. Vooralsnog zit er weinig achter en daar moeten ze na het WK hard aan gaan werken."

Het gevoel voor realiteit is trouwens wel met de Zuid-Koreanen op de loop gegaan. Zeker als je hoort dat het volk een plaats bij de laatste vier van het WK verwacht, Hiddink de ideale minister-president is voor de meerderheid van de bevolking en dat een ware hetze was gestart tegen de Verenigde Staten. Acties en betogingen werden aangekondigd vanwege de aanwezigheid van Amerikaanse militairen, de diskwalificatie van de Zuid-Koreaanse shorttracker Kim op de Olympische Winterspelen waardoor de Amerikaan Ohno goud kreeg en de verdachtmakingen van president George W. Bush aan het adres van Noord-Korea als terreurondersteunend regime. Alle dreigingen gingen aan de 'Yanks' van bondscoach Bruce Arena voorbij. Verhinderde niet dat de Koreaanse regering enige legereenheden paraat hield in de hoofdstad Seoel en speelstad Daegu, terwijl boven het uitverkochte stadion continu een legerhelikopter rondwentelde. Achteraf gezien waren de autoriteiten niet ongelukkig met de puntendeling, want het bleef in heel het land rustig.

,,Wij hebben niets van de vijandigheden gemerkt", aldus O'Brien. ,,Al die bewakers rond ons team zijn we gewend. Wat denk je als we in Midden- of Zuid-Amerika spelen. Daar heerst wel vaak een bedreigende atmosfeer." De Ajacied vond het zelfs een genot om op het veld te staan. ,,Nooit heb ik me geïntimideerd gevoeld. De aanwezigheid van al die mensen en de orkaan van geluid, die ze produceerden, werkte juist opzwepend. Je hoorde af en toe wat zwak boegeroep, maar het respect overheerste."

Earnest Stewart, gisteren geblesseerd maar vrijdag tegen Polen van de partij, vertelde dat hij z'n buurman op de reservebank nauwelijks kon verstaan. ,,Zo verschrikkelijk veel herrie maakten de Koreanen. Voor de rest zijn we overal uitermate vriendelijk behandeld. Af en toe bezoeken we met Amerika landen waar ze je onder spugen of pissen. Hier zijn we slechts respectvol benaderd. Hoewel het gelijkspel een lelijke streep door de Koreaanse rekening moet zijn."

Amerika heeft tegen Polen voldoende aan een gelijkspel. Een ongelooflijke prestatie want het oogt allemaal niet zo solide. ,,Misschien spelen wij niet het mooiste en beste voetbal, maar dat kan je van ons niet verwachten", vindt O'Brien. ,,Wij zijn hier slechts voor één of twee sensaties. Daarin slagen we tot dusver aardig met de zege tegen het grote Portugal, een gelijkspel tegen een ontketend thuisland Zuid-Korea en een plaats in de achtste finale zou een prachtige kroon op het werk zijn."

Evenals Zuid-Korea speelt Amerika met een groot hart en is er sprake van een enorme teamspirit, waarin iedereen alles voor elkaar opzij zet. ,,Vier jaar geleden in Frankrijk was iedereen voor zichzelf bezig en werd het een afgang", wist bondscoach Arena. Toen werd de 'heilige' wedstrijd tegen Iran zelfs verloren. ,,Vandaar ben ik trots op deze jongens, die een hecht team vormen."

,,Wij bewijzen dat je met je hart en een gezonde teamspirit ver kan komen op een WK", ondervindt O'Brien. ,,Je wilt goed voetballen. Als dat er niet inzit, moet je het over een andere boeg gooien." Een wijze les van de Amerikaan, die ook geldt voor de Zuid-Koreanen als ze Portugal treffen. Gaat het desondanks fout tegen Figo & Co dan valt te hopen dat Polen tegen Amerika eenmaal laat zien waarom het zich ooit als eerste Europese natie plaatste voor het WK 2002.

Zuid-Korea - Verenigde Staten 1-1 (0-1). 24. Mathis 0-1, 77. Ahn Jung-Hwan 1-1. Scheidsrechter: Meier (Zwi). Toeschouwers: 60.500. Gele kaart: Hong Myung-Bo (Zuid-Korea), Hejduk, Agoos (Verenigde Staten).

Zuid-Korea: Lee Woon-Jae; Choi Jin-Cheul, Hong Myung-Bo en Kim Tae-Young; Song Chong-Gug, Kim Nam-Il, Yoo Sang-Chul (69. Choi Yong-Soo), Park Ji-Sung (38. Lee Chun-Soo) en Lee-Eul-Yong; Hwang Sun-Hong (56. Ahn Jung-Hwan) en Seol Ki-Hyeon.

Verenigde Staten: Friedel; Hejduk, Agoos, Sanneh en Pope; O'Brien, Reyna, Beasley (74. Lewis) en Donovan; Mathis (82. Wolff) en McBride.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 11 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.