De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 11 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Altijd maar Schumacher

door Coo Dijkman

   
 

MONTREAL - Michael Schumacher heeft dit jaar nog maar vier overwinningen nodig om een nieuw record in de Formule 1 te vestigen. Samen met Nigel Mansell (1992) staat het Duitse racefenomeen op negen GP-zeges in één seizoen (1995 en 2001), maar niemand twijfelt eraan dat Schumi I ook dat record zal gaan breken. Na zijn triomf in de Grand Prix van Canada staat zijn teller immers alweer op zes. 'Toujours Schumi' kopte de Franstalige krant Journal Montreal terecht. Altijd maar Schumi.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 28kb)
Michael Schumacher heeft dit jaar nog maar vier overwinningen nodig om een nieuw record in de Formule 1 te vestigen. (Foto: AP)
De vraag na afloop van de boeiende race op het Circuit Gilles Villeneuve was dan ook gerechtvaardigd wanneer hij dit seizoen zijn vijfde wereldtitel in de wacht denkt te slepen. Hoewel de innerlijke tevredenheid van zijn gezicht afstraalde, bleef de Ferrari-vedette zoals altijd realistisch. "Iedereen die kan rekenen, weet dat er nog negen keer tien punten voor een overwinning te verdelen zijn en ik heb nog maar een voorsprong van 43 punten. Ik reken me in elk geval nog niet rijk. Ik kan nog lang niet op vakantie", glimlachte hij.

Dat het Formule 1-seizoen door zijn suprematie nauwelijks meer spannend te noemen valt, mag hem niet worden verweten, meende hij. "Ik kan het toch ook niet helpen dat Montoya uitviel?" vroeg Schumacher bijna smekend om een beetje begrip. Wie het racebolwerk Ferrari aan het wankelen kan brengen, moet daarom nog steeds opstaan.

De concurrentie liet weer te veel steken vallen, zoals afgelopen zondag. Pole-winnaar Montoya dacht met een tweestopsstrategie een kans te maken, maar op het moment dat de Williams-coureur de jacht op koploper Schumacher (één stop) inzette, plofte de BMW-motor. Michaels broer Ralf had te veel problemen met de afstelling van zijn Williams om competitief te zijn. Bovendien verspeelde hij veel tijd in de pits toen de tankinstallatie weigerde. Hoofdschuddend sprak teleurgesteld: "Vandaag ging alles mis wat er maar fout kon gaan." Dat David Coulthard zijn McLaren-Mercedes naar de tweede plaats reed, was volgens de schot een verrassing. "Ik had niet verwacht op het podium te komen", bekende hij na een spannend duel met Barrichello. Zijn uitspraak is tekenend voor de huidige stand van zaken in de Formule 1, want zijn team moet historisch gezien tot de rivalen van de Scuderia Ferrari worden gerekend.

Bij de Italiaanse renstal was het in elk geval groot feest, dat zondagavond werd voortgezet in zinderend downtown Montreal. Daarin werd ook Rubens Barrichello betrokken, die zijn tweestopstactiek de mist in zag gaan toen de safetycar in de baan kwam op het moment dat de Braziliaan afgetekend aan de leiding lag. De interventie was nodig om de geblokkeerde wagen van Villeneuve weg te slepen. 'Rubinho' vond het overigens volstrekt overbodig. Jean Todt kon zich er niet over opwinden.

"Dit was een prachtig resultaat", jubelde de sportdirecteur. "Het team heeft het fantastisch gedaan en de wagens waren de beste op een circuit dat zeer zwaar is in termen van betrouwbaarheid. Ook de Bridgestone-banden en Brembo-remmen werkten er heel goed. We dragen deze zege ook op aan de mensen in Maranello, die dag en nacht hebben gewerkt om dit succes mogelijk te maken."

Intussen lijkt de commotie rond de controversiële beslissing in Oostenrijk om niet teamgenoot Rubens Barrichello maar de kopman te laten winnen, enigszins weggeëbd. Schumi heeft ook erkend dat hij de situatie volkomen verkeerd heeft ingeschat om Barrichello op de hoogste trede van het erepodium te planten. Of zoals de altijd uitgesproken Jacques Villeneuve meende: "Dat er teamorders zijn om hem te laten winnen, kan ik nog begrijpen. Maar wees dan ook een kerel om je als winnaar te laten huldigen." Albert Einstein zei al eens dat het in het leven niet zozeer gaat om een succesvol, maar vooral een waardevol persoon te zijn.

De 117.000 toeschouwers op de racedag (een record) hadden hem echter op een enkele uitzondering na in de armen gesloten. Ze waren de teleurstelling voorbij dat hun eigen raceheld Jacques Villeneuve als nota bene eerste uitvaller van het toneel was verdwenen met een oververhitte Honda-motor. Sinds de zoon van de legendarische Gilles bij het dramatische BAR rijdt, is de ex-wereldkampioen niet meer dan slechts veldvulling. De Canadees mag zich troosten bij de gedachte dat hij momenteel niet de enige in de Formule 1 is...




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 11 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.