[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL

België is winnen verleerd

OITA - België is bijna vergeten hoe het is om op een WK een wedstrijd te winnen. De ploeg van de in eigen land stevig bekritiseerde bondscoach Robert Waseige, die na alle aanvallen op zijn positie amper nog met de pers praat, moest ook in de tweede wedstrijd tegen Tunesië genoegen nemen met een gelijkspel: 1-1. Eerder speelden de Rode Duivels gelijk tegen gastland Japan (2-2).

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Ajacied Trabelsi kijkt veschrikt toe hoe Marc Wilmots de bal voorbij de Tunesische doelman schiet. (Foto: REUTERS)
Bij het WK vier jaar geleden in Frankrijk werd België naar huis gestuurd met drie gelijke spelen in de groepsronde. Niet eerder eindigde een ploeg bij het WK in vijf opeenvolgende wedstrijden op een remise. De laatste WK-zege van België dateert van 1994 in de Verenigde Staten, toen het Nederlands elftal met 1-0 verloor van het buurland. De ploeg van Waseige zal vrijdag toch echt van Rusland moeten winnen om in het toernooi te blijven.

België trad met drie wijzigingen aan in vergelijking met het elftal dat tegen Japan begon. Johan Walem, Eric Van Meir en Jacky Peeters waren door bondscoach Waseige gepasseerd. Hun vervangers waren Glen De Boeck, Eric Deflandre en Branko Strupar. Met de laatste wilde de Belgische keuzeheer meer aanvalskracht ontwikkelen. In het duel met Japan begon België zonder echte spits, hetgeen Waseige op veel kritiek kwam te staan. De gewaardeerde vleugelverdediger Nico Van Kerckhoven was opnieuw niet beschikbaar door een dijbeenblessure.

Strupar kwam in de eerste helft nauwelijks in het spel voor. België speelde rommelig en zonder veel aanvalsdrang. Het optreden van Tunesië, met een sterk spelende Ajacied Hatem Trabelsi in de gelederen, oogde frisser en speelser. Veel kansen dwongen beide ploegen echter niet af.

In de dertiende minuut bewees België niettemin wel degelijk tot uitstekend voetbal in staat te zijn. Na een breed opgezette aanval over links en rechts belandde de bal voor de schietgrage voeten van Marc Wilmots, die van dichtbij geen fout maakte, 0-1. In het duel met Japan had de middenvelder van Schalke'04 ook al de score opengebroken.

België kon echter de voorsprong opnieuw niet lang vasthouden. Tegen Japan lag de gelijkmaker binnen drie minuten achter doelman Geert De Vlieger (Willem II), Tunesië had iets meer tijd nodig en sloeg binnen vier minuten terug. Verdediger Raouf Bouzaïene krulde een vrije trap fraai achter de vergeefs duikende De Vlieger, 1-1. Spits Ziad Jaziri miste kort daarna een mooie kans op een verdiende voorsprong voor Tunesië.

Met de zware wedstrijd tegen Rusland nog voor de boeg begreep Waseige dat er in de rust iets moest gebeuren om België een goede overlevingskans te bieden. De bondscoach verving Strupar voor Wesley Sonck en Geert Verheyen voor Sven Vermant. Met het inbrengen van Sonck gaf Waseige gehoor aan de aanhoudende roep in België om meer speeltijd voor de topscorer van de afgelopen competitie (dertig treffers), die Waseige aan de kant had gehouden omdat Sonck naar de mening van de bondscoach te weinig had laten zien op de trainingen.

Met de 23-jarige spits van kampioen RC Genk wonnen de Rode Duivels inderdaad aan aanvals- en daadkracht. De Speler van het Jaar 2001 in België was bij elke offensieve actie betrokken, maar kwam steeds net tekort om te scoren. In het laatste kwartier bracht Waseige ook zijn derde spits, Mbo Mpenza, nog in. Maar ook hij kon de zege niet afdwingen. Tunesië, dat nog een aardige eindsprint in huis had, was met een schitterend schot van Kaies Ghodhbane zelfs nog dicht bij de 2-1.

Bondscoach Waseige was na afloop zeer ontevreden. "Ik ben ontgoocheld. Niet eens zozeer over het resultaat, maar wel over het vertoonde spel. Wij deden vrijwel niets goed als wij in balbezit waren, terwijl de Tunesianen op meerdere vlakken van het spel de betere waren. Het gelijkspel is gezien het spel van de Tunesianen dan ook een terechte uitslag. Het is wel gebleken dat het zeker geen toeristen zijn." De zware omstandigheden wilde Waseige niet als oorzaak voor het teleurstellende resultaat aanvoeren. "De warmte en de vochtigheid mag je niet als excuus noemen", vond hij. De Belgische bondscoach, die na de wedstrijd nog maar eens een zwartepiet toespeelde aan de pers, keek niettemin hoopvol vooruit naar de match tegen Rusland. "Alles is nog mogelijk, daar moeten we ook vanuit gaan, wat zouden we hier anders nog doen?"

Tunesië - België 1-1 (1-1). 13. Wilmots 0-1, 17. Bouzaïene 1-1. Scheidsrechter: Shield (Aus). Toeschouwers: 54.321. Gele kaart: Gabsi, Ghodhbane, Trabelsi, Melki (Tunesië), Van Buyten (België).

Tunesië: Boumnijel; Trabelsi, Badra, Bouzaïene en Jaidi; Gabsi (67. Sellimi), Bouazizi, Achour, Ghodhbane en Melki; Jaziri (78. Zitouni).

België: De Vlieger; Deflandre, Van Buyten, De Boeck en Van der Heyden; Verheyen (46. Vermant), Vanderhaeghe, Simons (74. Mpenza) en Goor; Strupar (46. Sonck) en Wilmots.