De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 11 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Muzak in schapenschuur verfijnt de wol

door Jan Ligthart

   
 

door Jan Ligthart SYDNEY - Superieur eten, uitstekende veterinaire zorg en 'Muziek terwijl U kauwt'. Dat zijn de geheime ingrediënten waarmee een viertal Australische families de beste schapenwol van de wereld weet te produceren. Afgelopen week ontvingen ze in Italië de prijs voor de beste baal van 2001. Maar de wol van dit jaar is nog beter. Met dank aan Hank Williams en Johann Sebastian Bach.

Eigenlijk is het gewoon een verwenkuur van twaalf maanden, zo geeft Barry Walker toe. Hij is een van de 'genieën' achter de witste, sterkste en vooral fijnste wol ter wereld. Om tot hun record te komen werden de 600 beste schapen uit de kudde van 20.000 stuks gehaald en in een troetelschuur ondergebracht. "We behandelen onze dieren zoals elke boer dat dient te doen: alsof het je kinderen zijn. Dus het beste is nog niet goed genoeg."

Al die inspanningen leveren de vier families, die al generaties lang in het zuidoosten van Australië schapen fokken, geen windeieren op. Hoe fijner de wol, hoe hoger immers de prijs. De beste baal wol die de muzikale schapen dit jaar produceerden, ging de deur uit voor 140.000 Australische dollars, pakweg 85.000 euro.

Herenpakken

Geen wonder. Gemiddelde schapenwol heeft een dikte van 19 micron (een micron is éénduizendste millimeter). De wol waarmee ze wereldkampioen 2001 werden, had een dikte van 12,9 micron. Dit jaar is dat zelfs 12,1 micron. Dat is nog fijner dan kasjmier. De wol gaat bijna altijd naar Italië. "Daar worden er handgemaakte herenpakken van gemaakt. Ongetwijfeld de duurste ter wereld, maar daar verdiep ik me niet in", aldus Barry Walker.

Het geheim van de smid wil hij niet delen. "Door de puur natuurlijke voeding die we ze geven. En misschien ook wel door de muziek. We hebben de hele dag door de radio in de schuur aan staan.

Ik heb geen idee waar ze de voorkeur aan geven. Een blije koe, zo zeggen ze hier, geeft goede melk. Waarom zou het bij schapen niet zo werken?"




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 11 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.