De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 11 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Annan kritiseert Westen

door Maarten van Aalderen

   
 

door Maarten van Aalderen ROME - Met felle kritiek op de rijke wereld en een oproep tot meer daadkracht leidde de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan gisteren de wereldvoedseltop van de Voedsel en Landbouworganisatie (FAO) te Rome in.

"Iedere dag sterven er 24.000 mensen door ondervoeding. De wereld moet de verantwoordelijkheid op zich nemen van de 800 miljoen mensen die honger lijden. In deze wereld van overvloed hebben wij het in onze macht om een einde aan honger te maken", aldus Annan.

Ook de Senegalese directeur van de FAO, Jacques Diouf, had felle kritiek op de westerse wereld. "We hebben vijf jaar geleden voor ogen gehad om het aantal hongerlijdende mensen te halveren van 800 tot 400 miljoen. Maar als we in dit tempo doorgaan, is het voorgestelde doel pas over 45 jaar bereikt. Afspraken zijn niet nagekomen", aldus Diouf.

De directeur van de FAO had aan de vooravond van de bijeenkomst de wereld nog opgeroepen om de wereldhonger bovenaan de agenda te plaatsen, maar de meeste wereldleiders lieten het afweten. Toppers als George W. Bush, Poetin, Blair, Schröder en Chirac waren niet gekomen, terwijl nota bene de door de EU als persona non grata verklaarde president van Zimbabwe Robert Mugabe wél was komen opdagen.

"Hoeveel regeringsleiders of staatshoofden van de OESO-landen zijn gekomen? Twee van de 29. Een goede graadmeter van de politieke prioriteit die aan de tragedie van de honger wordt gegeven", aldus Diouf cynisch.

Twee positieve uitzonderingen waren de aanwezige premier Aznar van de EU-voorzitter Spanje en premier Berlusconi van gastland Italië. Diouf merkte op dat landen kennelijk vaak meer geïnteresseerd zijn in eigen belangen dan in weldaad en opkomen voor de zwakkeren. Hij sprak zijn hoop uit op de inspanningen van de non-gouvernementele organisaties.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 11 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.