De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 11 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Liliane toch naast haar man begraven

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - De eind vorige week overleden Belgische prinses Liliane (85) zal komende vrijdag worden bijgezet in de koninklijke crypte in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken. Daarmee wordt voldaan aan de laatste wens van haar echtgenote, de in 1983 overleden koning Leopold III. Voor zijn dood droeg die zijn zoon Boudewijn op om zijn tweede vrouw naast hem te laten begraven. Ook de eerste echtgenote van Leopold III, koningin Astrid, ligt in de crypte.

De huidige koning Albert zat met een moeilijk probleem, Liliane zelf wilde het liefst begraven worden op kasteel Argenteuil bij Waterloo, waar ze de laatste decennia teruggetrokken leefde. De vrouw van Boudewijn, koningin Fabiola, echter moest nooit iets hebben van Liliane, die niet bepaald kon terugkijken op een godvruchtig leven. Aangenomen moet worden dat zij forse bezwaren had tegen bijzetting in de koninklijke crypte.

Na overleg met premier Verhofstadt ging gisteren dan toch de kogel door de kerk, de laatste wens van Leopold III wordt geëerbiedigd. Maar het wordt een 'privé- aangelegenheid' en geen staatsbegrafenis die normaal gesproken gebruikelijk is voor een lid van het koninklijk huis. De plechtigheid zal worden bijgewoond door de koning en de leden van de koninklijke familie.

Eén ding lijkt nu al zeker, de oudste dochter van Liliane, prinses Marie-Christine, komt niet naar de begrafenis. Zij leeft al sinds haar jeugd in onmin met haar moeder.Toen Marie-Christine (51), een slachtoffer van verkrachting, de laatste jaren interviews begon te geven, heeft ze volgens insiders een toelage van het hof gekregen op voorwaarde dat ze haar mond zou houden. Maar op alle koninklijke reünies en het huwelijk van Filip en Mathilde liet ze verstek gaan.

Toen ze als zwart schaap in 1980 naar Canada werd gestuurd, trouwde ze met Paul Drake om in Canada te kunnen blijven.Na vijf weken was het huwelijk al op de klippen. "Drake trekt nog altijd wit weg als men de naam Marie-Christine laat vallen", aldus de Belgische royalty-watcher Jan van den Berghe.

De beide andere kinderen, prinses Maria-Esmeralda (46) en prins Alexander (60) komen wel. Maar ook zij hadden een moeilijke relatie met hun moeder Liliane, die het niet kon verkroppen dat ze nooit koningin heeft mogen worden en dat afreageerde op de kinderen. Ook nam ze het hen kwalijk dat ze niet met een adellijke partner trouwden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 11 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.