De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 10 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Serena Williams pakt tweede grandslamtitel na fel gevecht met zus Venus
Geen reden
voor ontzag

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 18kb)
Serena Williams balt haar vuist. Eindelijk weet ze in een grandslamtoernooi haar oudere zus Venus te verslaan. (Foto: EPA)
PARIJS - Het racket vloog door de lucht, de armen gingen gestrekt de lucht in. Serena Williams ontlaadde zich volledig, nadat zij in de finale van de Franse Open 2002 oudere zus Venus Williams het nakijken had gegeven (7-5, 6-3). Het familiefeestje was sowieso al compleet op het moment dat de Amerikaanse hardhitters de eindstrijd hadden bereikt. Bij de prijsuitreiking giechelde het duo wat af en de oudste zus zette de koningin van Roland Garros 2002 persoonlijk op de foto. En passant nam de familie Williams ook nog een slordige 1,1 miljoen euro (waarvan de winnares 760.000) mee naar huis en nemen zij vandaag de eerste (Venus) en de tweede (Serena) positie in op de wereldranglijst. De voorspelling van vader/coach Richard kwam daarmee uit.

In de finale wilden Venus en Serena niet voor elkaar onderdoen. De dolblije winnares: "Op het moment dat je de baan opstapt raak je het speciale familiegevoel heel snel kwijt. Het is niet zomaar iets. Je staat in de finale van een grandslamtoernooi. Dan moeten emoties geen rol spelen. Die moet je uitbannen ook al sta je tegenover je eigen zus." Vorig jaar bij de finale van de US Open was de eindstrijd tussen de zussen uitgelopen op een aanfluiting, waarna werd gesuggereerd, dat er sprake was van afgesproken werk. Nu lag dat toch wel wat anders.

Met Serena Williams kreeg Roland Garros 2002 de terechte winnares. Immers, zij versloeg op weg naar de confrontatie met haar oudere zuster Venus instituten. Mary Pierce werd door de mokerslagen van Williams in een karikatuur van zichzelf veranderd. Titelverdedigster Jennifer Capriati kwam in de halve finales nog het dichtst in de buurt van een overwinning op Serena Williams (6-3, 6-7, 2-6), maar ook de Amerikaanse bleek niet opgewassen tegen het gepassioneerde geweld, dat dit keer twee weken lang gecontroleerd genoeg van het racket van de winnares vlamde. Na 3-5 in de eerste set van de boeiende, maar met afzwaaiers doorspekte eindstrijd deed Serena Williams (20) er een schepje bovenop. Dat leidde tot een inhaalrace, die pas stopte toen zij het matchpoint na twee sets had benut (7-5, 6-3).

"Ik heb de criticasters, die altijd verklaarden dat mijn spel niet geschikt was voor gravel, in één klap de mond gesnoerd", oordeelde de donkere Amerikaanse met het blonde haar na afloop. "Als kind droomde ik van het winnen van Wimbledon en de US Open. Veel meer nog dan van Roland Garros, maar dat is op slag veranderd. New York won ik drie jaar geleden. Daarna trad de grote stilte in. Dan ga je best een beetje aan jezelf twijfelen. Daarom komt deze triomf als geroepen. Mijn voorbereiding was net als anders. Niets bijzonders. Ik tennis sinds mijn vierde, dus al een jaar of zestien. Als ik het nu nog zou moeten leren kan ik beter ophouden", aldus Serena Williams, die een leuke doch weinig geslaagde poging ondernam om het Franse publiek in de voertaal te bedanken voor de steun, die zij had gekregen.

Je kunt veel van de Williams-zussen zeggen, maar zij geven kleur aan het vrouwentennis. Op onorthodoxe wijze deden zij hun intrede, een jaar of vier, vijf geleden alweer. De internationale jeugdtoernooien lieten zij, op last van vader/coach Richard, aan zich voorbij gaan. In plaats daarvan werden zij door papa tot vervelens toe gedrild. Inmiddels hebben zij gedurende de laatste drie jaar gezamenlijk al zes grandslamtitels veroverd en de vraag is, wanneer hun honger gestild is.

De enigen die hen soms in de weg staan, zijn zij zelf in hun privé-leven. Serena Williams leed twee jaar geleden aan een nimmer aflatende koopziekte. Via internet schafte zij van alles en nog wat aan, totdat zelfs haar creditcard werd geblokkeerd. Het dreigde volledig uit de hand te lopen, want ook Venus Williams toonde zich van haar kooplustige zijde. Een goed gesprek met het managementbureau en de bestraffende vingers van moeder Oracene en vader Richard deden de gezusters terugkeren op aarde om zich weer geheel en al te wijden aan de tennissport.

De successen bleven niet uit. Venus won twee keer op rij zowel Wimbledon als de US Open; voor Serena, de jongste van vijf zussen en bij haar eerste optreden op Roland Garros gehuld in het voetbaltenue van haar favoriete Kameroen, duurde het tot afgelopen zaterdag. De titel op Roland Garros was de bekroning op een arbeidsintensieve periode. Een feestje vieren zat er dan ook niet in. "Daar ben ik veel te moe voor", lachte de dolblije winnares. "Ik kan mij niet herinneren, dat ik na mijn titel bij de US Open, drie jaar geleden, heb gefeest. Ook al omdat ik nog een dubbelfinale moest spelen, de volgende dag. Laat mij maar op die baan mijn werk doen. Daar heb ik mijn handen vol aan."

Parijs, Roland Garros, Open Franse, 12 miljoen euro: Vrouwen, finale: Serena Williams (VSt/3) - Venus Williams (VSt/2) 7-5 6-3.

Dubbelspel, finale: Pascual/Suarez (Spa/Arg/2) - Raymond/Stubbs (VSt/Aus/1) 6-4 6-2.

Mannen, finale: Costa (Spa/20) - Ferrero (Spa/11) 6-1 6-0 4-6 6-3.

Dubbelspel, finale: Haarhuis/Kafelnikov (Ned/Rus) - Knowles/Nestor (Bah/Can/2) 7-5 6-4.

Gemengd dubbelspel, finale: Cara Black/Wayne Black (Zim/5) - Bovina/Knowles (Rus/Bah) 6-3 6-3.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 10 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.