De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 10 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Dauphiné laatste test van Armstrong voor de Tour de France
Australische machtsgreep
   
 

LYON - Door de met goud behangen poort van het Parc Téte d'Or reed hij een nieuwe wereld in. Zijn hoedanigheid als supertalent lijkt Bradley McGee zo langzamerhand in te ruilen voor de status van vedette. Met een snelheid van 50.945 kilometer per uur raasde de Australiër het 3,6 kilometer lange parcours van de proloog van de Dauphiné Libéré af. Alle grote favorieten verslikten zich in zijn tijd. Alleen zijn kompaan, ploegmaat en landgenoot Baden Cooke bleef in de buurt. "We ruled the world", concludeerden de twee 'Aussies' tevreden na hun heerschappij.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 23kb)
Bradley McGee bewijst zijn kwaliteiten als tijdrijder. In de proloog van de Dauphiné is hij de allersnelste. (Foto: EPA)
Ploegleider Adri van Houwelingen van de Rabobank had het vorig jaar al snel in de gaten. Hoewel de inmiddels 26-jarige McGee destijds voor het grote publiek nog niet was doorgebroken, besefte Van Houwelingen reeds na enkele kleinere etappewedstrijden dat deze 'tegenvoeter' een bijzonder talent was. Toen zijn werkgever La Francaise des Jeux na de Tour uit de wielersport dreigde te stappen, kwam hij bij de Nederlandse ploeg in beeld.

"Ik had graag de kleuren van de Rabobank verdedigd", verklaarde McGee gistermiddag. "Mondeling kwam ik met Jan Raas tot een akkoord. Over het salaris waren we het snel eens. Enkel over twee punten was er enige onenigheid. Raas was niet enthousiast over mijn voorwaarde dat ik Cooke wilde meenemen. Daarnaast stelde ik als voorwaarde dat ik me pas eind februari in Europa zou melden. Mijn leven met mijn familie in Australië is heel belangrijk voor me. Raas zag me liever begin januari al in Nederland, maar stemde uiteindelijk toch toe. Ik wilde dat hij dat zwart op wit zette. Dat was geen probleem. Toen ik zes weken later in september terugkeerde uit Australië stond er echter nog niets op papier en toonde de Rabobank ineens geen interesse meer."

McGee had op dat moment het grote geluk dat La Francaise des Jeux toch besloot om de sponsoring te vervolgen. "Anders was het nog moeilijk geworden om een ploeg voor dit seizoen te vinden."

In de proloog in Lyon klasseerde Lance Armstrong zich op de vijfde stek als beste klassementsrenner. De Dauphiné Libéré is de laatste wedstrijd die de Texaan voor de Tour rijdt. "Ik wil me nog een keer testen tussen de andere toppers", benadrukte Armstrong. "Na mijn zege in de Midi Libre voelde ik dat ik er conditioneel goed voorsta. Ik weeg momenteel 74 kilogram. Dat is het gewicht waarmee ik vorig jaar aan de Tour begon. De afgelopen twee weken heb ik de bergetappes in de Pyreneeën en Alpen verkend. In de Dauphiné wil ik me de komende dagen nog eens testen op de Mont Ventoux en op de Joux Plane. Twee van de moeilijkste bergen van Frankrijk, die in juli ook beklommen moeten worden."

Na het afvallen van Jan Ullrich en Gilberto Simoni is het groepje kanshebbers voor de komende Tour aardig uitgedund. Van alle gereputeerde allrounders is Joseba Beloki de opvallendste afwezige in de Dauphiné.

Een andere grote afwezige in de Franse etappewedstrijd is de Rabobank-formatie en kopman Levi Leipheimer in het bijzonder. Niemand twijfelt dat de serieuze Amerikaan zich uiterst gedegen voorbereidt op de komende Tour de France. De confrontatie met de beste klassementsrenners is hij dit seizoen echter nog geen enkele maal aangegaan. Enkel de Route du Sud staat de komende maand nog op zijn programma, maar daar ontbreken de meeste wereldtoppers. Leipheimer zal dus op 6 juli in Luxemburg aan zijn eerste Ronde van Frankrijk beginnen, zonder dat hij weet waar hij conditioneel staat in vergelijking met de andere klassementsrenners.

Een risico dat Armstrong niet wenst te nemen. "Na de Dauphiné weet ik hoe ik ervoor sta. Dan weet ik precies wat ik in de drie resterende weken voor de Tour nog moet doen".




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 10 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.