De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 10 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Feyenoorder Shinji Ono: "Uniek om dit mee te maken"
Japan breekt
de ban

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Junichi Inamoto wordt bedolven onder de complimenten van zijn medespelers met de twee Nakata's in de hoofdrol. (Foto: AP)
YOKOHAMA - Alle remmen gingen los. Net als eerder in Zuid-Korea, was het nu de beurt aan Japan. De eerste overwinning die de Aziaten ooit op een WK boekten, zorgde voor een prachtige nationale euforie. Er werd na de zwaar bevochten 1-0 triomf op Rusland niet alleen gefeest in de Japanse kleedkamer, maar ook tot ver na afloop in het Yokohama International Stadium en tot diep in de nacht in Tokio en omgeving. Overal was er het beeld van donkerblauwe shirts en witrood geschilderde gezichten, die maar geen genoeg konden krijgen van de mijlpaal die het nationale elftal had bereikt.

Ook Feyenoorder Shinji Ono genoot. "Dit is uniek om mee te maken. Dit succes betekent echt wat voor Japan. Ik ben niet alleen ontzettend blij, maar ook heel trots dat ik hier deel van uit mag maken".

Het mooie enthousiasme onder de 66.108 toeschouwers in het stadion en miljoenen in het land, hadden de pijn bij de kleine middenvelder even doen vergeten. Hoewel Japan nu met vier punten de leiding heeft in groep H en met één been in de tweede ronde van het WK 2002 staat, voert Shinji Ono nog steeds een keihard gevecht met zichzelf.

Ook tegen Rusland was te zien, dat zijn actieradius beperkt is vanwege de vermoeidheid die zijn lichaam teistert. Daarom is de razend populaire Japanner niet in staat om zijn rol als spelverdeler naar behoren in te vullen en speelt hij voorlopig op links in dienst van het team. En ondanks dat er een duidelijke rem op zijn spel zat, had Shinji Ono ook nu weer zijn waarde voor het team. Leverde hij tegen België de splijtende pass af, waardoor Takayuki Suzuki de openingstreffer voor zijn rekening kon nemen, en tijdens Japan-Rusland stelde hij met een subtiele voetbeweging Junichi Inamoto in staat om het enige doelpunt te scoren.

Shinji Ono: "Het succes maakt eigenlijk alles goed, want dit is natuurlijk niet de manier waarop ik wil spelen. Ik heb nog zo'n één à twee wedstrijden nodig om op een goed niveau te komen. Het is een beetje uitkijken met het opvoeren van de training, maar als dat net zo goed gaat als na België, dan moet ik toch snel op m'n oude niveau zijn. Verder wil ik er niet teveel over zeuren, omdat ik eerst met de hele ploeg deze drie punten wil vieren".

En gevierd werd de triomf. Tot ergernis van de zwaar gefrustreerde Russen, die hun woede vooral koelden op scheidsrechter Markus Merk. Wat het keurkorps van bondscoach Oleg Romantsev de Duitser zeker mocht verwijten, was dat hij vlak voor rust een glaszuivere strafschop over het hoofd zag, toen Kazuyuki Toda duidelijk Igor Semshov onderuit trok en voorkomen werd dat de Rus een zeker doelpunt zou scoren.

Voor de rest konden de Oost-Europeanen de hand tot de navel in eigen boezem steken. De manier waarop sommige kansen om zeep werden geholpen, was ronduit bizar. Vladimir Beschastnykh maakte het nog het bontst, door in de 57ste minuut zelfs voor een leeg doel naast te schieten.

Dit was tevens een indicatie, van waar zich de achilleshiel van de Japanners bevindt. De Franse bondscoach Philippe Troussier laat zijn ploeg namelijk met drie centrale verdedigers opereren, die èn op één lijn spelen èn geen van allen doorschuiven. Daardoor komen de middenvelders vaak in de problemen en zorgt vrijwel iedere steekpass voor paniek in de tent. Een ploeg die durft tegen Japan, heeft dus kansen.

Zowel België als Rusland wist er, vanwege de veel te behoudende instelling, niet van te profiteren. Daar komt bij, dat de Aziaten een ongekende wilskracht aan de dag weten te leggen. Ze ogen als strijders, die knokken tot de dood erop volgt. Een verbetenheid, die gevoed wordt door de fenomenale ondersteuning van hun fans. Net als bij Zuid-Korea, zijn de wedstrijden van Japan tijdens het WK een lust voor het oog. De sfeer werkt zo opzwepend, dat het team het gewoon niet kan maken om gedoseerd te gaan spelen. Dus is het vanaf de eerste minuut plankgas en ontstaan er gevechten waar de spetters en kansen je om de oren vliegen.

Want niet allen Rusland creeërde goede tot zeer goede kansen, ook Japan had na de 1-0 van Junichi Inamoto voldoende mogelijkheden om de score op te voeren. Zo miste Atsushi Yanagisawa een vrije kans en beukte uitblinker Hidetoshi Nakata de bal buiten bereik van doelman Ruslan Nigmatullin op de lat.

Buiten de Russen kon daarom iedereen vrede hebben met de uiteindelijke 1-0, die dit toch al verrassende WK van weer een impuls voorziet, nu Japan vrijdag tegen Tunesië aan één punt genoeg heeft om zich voor de tweede ronde te plaatsen. Bovendien lijkt de ploeg van Philippe Troussier eindelijk verlost van de druk, die Japan tegen België zo'n parten had gespeeld.

De Japanse bondscoach tot slot: "Je moet dagelijks met deze groep omgaan, om te kunnen begrijpen hoe groot de druk op die jongens eigenlijk is. Tegen België zou dat nog in de benen slaan, tegen Rusland gingen ze al een stuk beter met die stress om. Het kan daarom nog beter, maar laten we eerst genieten van deze overwinning. Dit is een uniek moment in de historie van het Japanse voetbal en daar ben ik ongelooflijk trots op. Op de spelers en op de Japanse natie, die weliswaar een enorme druk op het team heeft gelegd, maar wel massaal achter de ploeg is gaan staan toen dat het echt nodig was".

Japan - Rusland 1-0 (0-0). 51. Inamoto 1-0. Scheidsrechter: Merk (Dui). Toeschouwers: 70.000. Gele kaart: Miyamoto, Koji Nakata, Nakayama (Japan), Pimenov, Nikiforov, Solomatin (Rusland).

Japan: Narazaki; Matsuda, Miyamoto en Koji Nakata; Myolin, Inamoto (85. Fukunishi), Toda, Hidetoshi Nakata en Ono (75. Hattori); Suzuki (72. Nakayama) en Yanagisawa.

Rusland: Nigmatoellin; Kovtoen, Nikiforov en Onopko; Solomatin, Karpin, Semsjov, Titov en Izmailov (52. Khokhlov); Smertin (57. Besjastnik) en Pimenov (46. Sitsjev).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 10 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.