De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 10 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Estafetteploeg voldoet met Nederlands record aan richttijd voor EK
Met nieuw elan
naar München

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
De nationale 4x100 meterploeg plaatste zich zaterdag in Leiden via een Nederlands record (39,23 seconden) voor de EK atletiek in München.
LEIDEN - De Michael Jordan van de estafetteploeg, zoals veteraan Troy Douglas zichzelf graag noemt, sprak in al zijn enthousiasme al over een medaille op de 4x100 meter. Bij de wedstrijden om de Gouden Spike had hij zich zojuist, samen met drie andere leden van de nationale estafetteselectie, geplaatst voor de EK atletiek, over twee maanden in München. De winnende tijd van 39,23 seconden, een verbetering van het vier jaar oude nationale record, leidde zelfs tot een spontaan vreugdedansje op de Leidse atletiekbaan. Alsof het goud al binnen was. Maar juist op de estafette ligt 'the road to glory' traditioneel bezaaid met angels en voetklemmen, omdat het (recente) verleden heeft aangetoond dat atleten te allen tijde hun individuele belang voorop stellen.

Drie jaar geleden, op exact dezelfde baan in Leiden, haalde Troy Douglas zich de collectieve woede van zijn collega-sprinters (met name Patrick van Balkom) op de hals door - zonder afmelding - verstek te laten gaan bij een aangekondigde limietpoging op de 4x100 meter. Hij had op het laatste moment een uitnodiging van een lucratieve wedstrijd in Lille geaccepteerd. Het incident leidde destijds indirect tot opheffing van de nationale estafetteselectie. Enkele maanden geleden sloegen de snelle mannen opnieuw de handen ineen teneinde met nieuw elan een poging te wagen zich op de estafette te kwalificeren voor de EK. Aan de hernieuwde samenwerking ging echter twee gesprekken tussen voor de voormalige kemphanen vooraf. Oud zeer werd daarin van tafel geveegd. "Dat laatste was absoluut noodzakelijk, want bouwen op drijfzand lijkt me een slechte optie", aldus Peter Verlooy, bondscoördinator van de KNAU. Volgens Verlooy is de situatie van nu onvergelijkbaar met drie jaar geleden, toen er meer geruzied dan gelopen werd. Destijds was de bond initiatiefnemer van het 'estafetteproject'. "Nu zijn de atleten de architecten van het plan. Dat betekent dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor het welslagen ervan."

Ook Troy Douglas heeft vertrouwen in de goede afloop. "Iedereen is volwassen geworden. Ik ook. Een paar jaar geleden stond er een andere Troy Douglas op de baan. Ik begreep de cultuur in de Nederlandse atletiek niet en wilde te snel te veel veranderen. Ik zie toekomst in deze ploeg. We hebben een brede basis, waarmee we in München zeker voor een medaille gaan."

De estafetteploeg die in Leiden ruimschoots onder de richtprestatie (39,40) dook, bestond achtereenvolgens uit 'bobsleeër' Timothy Beck, Troy Douglas, Caimin Douglas en Virgil Spier. Twee andere leden van de estafetteselectie, Patrick van Balkom en Martijn Ungerer, stonden (licht) geblesseerd langs de kant. Overigens is Caimin Douglas in München nog niet startgerechtigd. De Antilliaan heeft weliswaar een Nederlands paspoort, maar kwam vorig jaar nog uit voor de Nederlandse Antillen. Pas vanaf oktober mag hij zich op toernooien in oranjeoutfit hullen. Het Nederlandse record wordt trouwens wel erkend. De sprinters spraken na hun limietpoging de wens uit om Caimin Douglas in de aanloop naar het toernooi in München mee te nemen op trainingskamp.

Normaliter gelden Troy Douglas en Patrick van Balkom als kopmannen van de ploeg, die eens in de twee weken onder leiding van bondscoach Wiggert Thunnissen samen traint. Beide sprinters zullen normaliter in de Zuid-Duitse hoofdstad ook op de 100 en 200 meter uitkomen. Met name voor de inmiddels 39-jarige Douglas belooft dat in fysiek opzicht een zware opgave te worden. Eén uur na de succesvolle limietpoging op de estafette, kreeg hij op de 100 meter last van kramp. De geest lijkt eeuwig jong te blijven, maar het lichaam wordt ouder. Douglas maakt zich niet al teveel zorgen: "München wordt een piece of cake."

In de schaduw van de estafetteploeg, die door de jury tot winnaar van de Gouden Spike werd uitgeroepen, plaatste ook hordentalent Marjolein de Jong (20) zich voor de Europese kampioenschappen. De Jong won haar favoriete onderdeel, de 400 meter horden, in 57,16 seconden. De officiële richttijd van de KNAU bedraagt weliswaar 55,85 seconden, maar atleten jonger dan 23 jaar hoeven 'slechts' twee keer te voldoen aan de soepele internationale limiet. De Jong slaagde daar vorige week in Hengelo voor het eerst in (57,28). Inmiddels bestaat de ploeg voor München uit 24 atleten. Rutger Smith wist zich reeds verzekerd van deelname. Een week na zijn sterke optreden bij de FBK-Games in Hengelo maakte hij in Leiden andermaal indruk. Dit keer zowel met de kogel als de discus. Beide onderdelen won hij met ook internationaal aansprekende afstanden van respectievelijk 19,93 en 63,77 meter.

Leiden. Gouden Spike. Voornaamste uitslagen, mannen: 100 m: 1. Caimin Douglas 10,29, 2. Edgar (GBr) 10,59, 3. Spier 10,62. 200 m: 1. Grant (GBr) 21,04, 3. Hoogmoed 21,55. 1500 m: 1. Beumer 3.50,11. 110 m h: 1. Gregory Sedoc 13,79 (halve kwalificatie EK), 2. Van der Westen (AAC) 13,82. 4x100 m: 1. Nederland (Beck, Troy Douglas, Caimin Douglas en Virgil Spier) 39,23 (NR, kwalificatie EK), 2. Engeland 40,19. Polshoog: 1. Looije 5,41. Kogel: 1. Smith 19,93. Discus: 1. Smith 63,77. kogelsl: 1. Gram 70,36. Vrouwen: 100 m: 1. Poelman 11,60. 200 m: 1. Poelman 23,66. 100 m h: 1. Vis 13,46. 400 m h: 1. De Jong 57,16 (kwalificatie EK). Kogelsl: 1. Van der Schilt 59,78.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 10 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.