AMSTERDAM - Qwest-baas Joe Nacchio, drie weken geleden plotseling opgestapt als president-commissaris van het inmiddels failliet verklaarde KPNQwest, ligt onder vuur in de Verenigde Staten. Aandeelhouders van het in financiële problemen verkerende Qwest verwijten hem falend beleid en zelfverrijking. Ook de kredietbeoordelaars Moody's en Standard & Poor's maken zich grote zorgen over de ruim $26 miljard schuld waarmee dit vierde Amerikaanse telecombedrijf kampt.
|
JOE NACCHIO ...$101 miljoen opgestreken ...
|
Het ging er vorige week fel aan toe tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Qwest in de Amerikaanse staat Ohio. Beleggers die de waarde van hun aandelen de afgelopen twaalf maanden met ruim 80% zagen dalen, spuwden hun gal over de beloning van $101 miljoen die Nacchio vorig jaar incasseerde als hoogste baas bij Qwest. "Dit is hebzucht in ultima forma", klaagde een oudere aandeelhouder. Tot onvrede van de meeste aanwezigen bij de vergadering liet de bestuursvoorzitter weten dat Qwest dit jaar geen dividend zal uitkeren. Daarmee bespaarde het krap bij kas zittende telecomconcern $83 miljoen.
De hoog opgelopen schuld en de slechte vooruitzichten van Qwest waren voor Moody's en Standard & Poor's eind vorige maand reden de rating voor de kredietwaardigheid van het telecombedrijf te verlagen naar de junkstatus. In een toelichting stelde Moody's bezorgd te zijn over "de stagnerende groei van de lokale telefonieactiviteiten, de miljardenschuld, federale onderzoeken naar omstreden boekhoudmethoden en de kwaliteit van het leiderschap bij Qwest."
De Amerikaanse beurswaakhond SEC startte begin dit jaar een onderzoek naar transacties tussen Qwest en het inmiddels in surseance van betaling verkerende telecombedrijf Global Crossing. Beide bedrijven zouden over en weer ruimte op hun netwerken aan elkaar hebben verkocht voor tenminste $100 miljoen. Onderzocht wordt of voor deze transacties, die als omzet zijn geboekt, ook daadwerkelijk geld is binnengekomen.
Inmiddels heeft Qwest de banden met accountant Arthur Andersen, omstreden geworden door het Enron-schandaal, verbroken Voortaan controleert KPMG de boeken van Qwest. Verder moet de concernschuld met $8 tot 10 miljard worden teruggebracht door de verkoop van de goed draaiende telefoonboekendivisie en een aantal andere activiteiten. Moody's schat deze opbrengst op ruim $6 miljard echter lager in.
De vooruitzichten van Qwest lijken ook allesbehalve rooskleurig te zijn. Het in Denver gevestigde bedrijf is hard getroffen door het slechte klimaat en de felle concurrentie op de Amerikaanse telecommarkt. In de eerste drie maanden van het jaar heeft Qwest een verlies van $698 miljoen geleden. Nacchio verwacht in het lopende kwartaal $20 tot 30 miljard te moeten afschrijven op in het verleden verrichte overnames. Vermoedelijk zal Qwest ook moeten afschrijven op het bankroete KPNQwest. Dit in Nederland gevestigde dochterbedrijf, waarvan Nacchio en toenmalig KPN-baas Wim Dik in 1998 aan de basis hebben gestaan, is bezweken onder een schuld van €2,2 miljard.
Lange tijd leek het er op alsof Qwest zijn met schulden beladen dochter financieel zou blijven steunen. "Nacchio heeft vorige week nog verklaard dat KPNQwest een centraal onderdeel vormt van de strategie van Qwest. Ik heb geen rekening om daaraan te twijfelen", zei KPNQwest-bestuursvoorzitter Jack McMaster medio februari. Maar McMaster deed tevergeefs een beroep op het eveneens met een miljardenschuld kampende Qwest.
De curatoren van KPNQwest hopen vandaag een noodplan te kunnen presenteren waarmee het pan-Europese datanetwerk van het failliete bedrijf voor zeker een maand in de lucht kan blijven. De belangrijkste kandidaat-koper voor grote delen van het netwerk is AT&T. Nacchio en McMaster zijn overigens goed bekend bij dit bedrijf. De baas van Qwest en KPNQwest hebben respectievelijk 26 en 20 jaar voor AT&T gewerkt.