De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 8 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Nwankwo Kanu baalt
van routiniers

   
 

KOBE - Zijn gezicht stond op onweer. Met een rotte enkel en een stel gekneusde ribben had Nwankwo Kanu nog proberen te redden wat er te redden viel. Maar wat het piepjonge Nigeria ook deed, Zweden gaf in de slotfase van opnieuw een zeer enerverend WK-duel de 2-1 voorsprong niet meer uit handen. Daarmee was het over en uit voor de Afrikanen, die na de slotwedstrijd tegen Engeland de koffers kunnen pakken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x284, 13kb)
Na de uitschakeling troost de Nigeriaanse bondscoach Onigbinde de met verband getooide Taribo West en de zittende Jay Jay Okocha. (Foto: EPA)
Een hard gelag voor de 25-jarige aanvaller van Arsenal. Kanu: "Als je bezig bent een nieuw team te bouwen, dan verwacht je dat tenminste de routiniers hun hoofd erbij houden. Maar juist zij maken tegen de Zweden de beslissende fouten. Dat gaat er bij mij gewoon niet in."

Hij doelde daarmee vooral op Taribo West, die in de 61ste minuut op curieuze wijze Zweden in een zetel had gezet. Tien minuten daarvoor had de verdediger van FC Kaiserslautern zijn wenkbrauw opengehaald en vervolgens werden de gewezen Oranje-arts Huib Plemper en Jaap Stam finaal uit het Guiness Book of Records verdreven. Ging het Nederlandse duo tijdens EURO 2000 de wereld over, toen de teamdokter minutenlang probeerde een wond bij Jaap Stam te hechten, de arts van Nigeria en West maakten het nog bonter.

Ook hier kwamen de naald en draad eraan te pas en leek het uren te duren voordat de wond eindelijk was gehecht. Toen het dan toch zover was en de 28-jarige verdediger het veld in wilde, liet de hechting los en gutste het bloed weer uit de wond. Gelukkig kon dit probleem weer worden verholpen met een rol verband om het hoofd van West, maar ineens eiste de vierde official dat de verdediger een shirt zonder bloedspetters aantrok! Vervolgens hield de leider van de defensie zwaar geërgerd meer de naar een nieuw shirt zoekende materiaalman in de gaten dan de Zweedse aanvallers.

Het zou Nigeria de wedstrijd kosten. Terwijl West van zijn frisse shirtje droomde, schoot doelman Ike Shorunmu verkeerd uit en kwam Fredrik Ljungberg alleen maar in balbezit omdat de Nigeriaanse routinier er met zijn gedachten niet bij was. Ljungberg speelde meteen Henrik Larsson aan, die voor de tweede maal slim profiteerde van de chaos in de Afrikaanse verdediging, waarna hij onreglementair door Ifeanyi Udeze werd afgestopt. Vanaf elf meter had de ex-Feyenoorder geen moeite om zijn tweede treffer te scoren: 2-1.

Daarmee was de wedstrijd volledig uit de Nigeriaanse handen geglipt. In de 26ste minuut had de ploeg nog via Julius Aghahowa de leiding genomen, nadat de 20-jarige aanvaller de Zweedse goalie Magnus Hedman al koppend had afgetroefd. Zijn flikflak van-hier-tot-Tokio gaf de voltreffer daarna nog meer glans.

Vervolgens lieten de drie routiniers (doelman Shorunmu, West en Jay Jay Okocha) na voor rust in het piepjonge elftal (gemiddelde leeftijd 21 jaar!) te zorgen. Met name West maakte het wel heel bont. De sluwe Larsson vond het prima zo en kon acht minuten na de openingstreffer probleemloos naar de 1-1 dartelen.

Voeg daarbij de klucht die West later bij het tweede Zweedse doelpunt opvoerde en de woede van Kanu is verklaard. Zelf besloot de voormalige Ajacied om 25 minuten voor tijd nog even op te draven. "Dat sloeg eigenlijk nergens op, omdat ik maar vijftig procent fit ben. Maar vanwege de alles-of-niets-situatie ben ik met een paar gekneusde ribben en een kapotte enkel toch het veld ingegaan. Maar helaas kon ik niets."

Zo werd Nigeria, na Saoedi-Arabië, de tweede ploeg die werd uitgeschakeld. De Zweden daarentegen hebben alles nog in eigen hand. Alleen moet Argentinië woensdag bedwongen worden, om te voorkomen dat de ploeg van het duo Lars Lagerbäck en Tommy Söderberg alsnog het tweede slachtoffer wordt in de 'Groep des Doods'.

Zweden - Nigeria 2-1 (1-1). 27. Aghahowa 0-1, 35. Larsson 1-1, 63. Larsson 2-1 (strafschop). Scheidsrechter: Ortube (Bol). Toeschouwers: 36.194. Gele kaart: Mjällby, Alexandersson (Zweden), West (Nigeria).

Zweden: Hedman; Mellberg, Mjällby, Jakobsson en Lucic; Alexandersson, Linderoth, Anders Svensson (84. Magnus Svensson) en Ljungberg; Allbäck (64. Andersson), Larsson.

Nigeria: Shoronmu; Udeze, West, Okoronkwo en Babayaro (66. Kanu); Yobo, Okocha, Christopher en Ogbeche (71. Ikedia); Aghahowa, Utaka.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 8 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.