De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 8 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Koortsachtig weekeinde
voor noodplan KPNQwest

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De curatoren van het failliete KPNQwest willen maandag met een plan komen waarmee het netwerk van het bedrijf voor één maand blijft draaien. "De vooruitzichten zijn hoopvol", zegt curator Eddy Meijer. "We zullen ons het hele weekeinde te pletter werken om tot een oplossing te komen." Met welke partijen hij praat, wil de curator niet zeggen. Maar KPN liet desgevraagd weten te participeren in het noodplan.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 19kb)
KPN belooft te participeren in het reddingsplan voor KPNQwest. FOTO:ROEL DIJKSTRA (Foto: Roel Dijkstra)
Meijer heeft de intentie om in de maand daarna het netwerk van KPNQwest in grote plukken te verkopen. "We praten alleen met clubs die belangstelling hebben in het volledige netwerk danwel in grote delen ervan", aldus de curator. "Uiteindelijk willen we dat het gehele netwerk operationeel blijft." Hij heeft voor de verkoop de hulp ingeroepen van een investment bank.

Telecombedrijf KPN en het Amerikaanse AT&T zouden potentiële kopers zijn van het netwerk, danwel delen daarvan. "We zullen niet nalaten om delen van het netwerk te kopen, als we daarmee dichterbij een redding van het netwerk komen", zegt woordvoerder Marinus Potman van KPN. Meijer maakte de afgelopen dagen een reis naar de Verenigde Staten. "Die trip heeft niets met deze zaak te maken", bezwoer hij.

Als het plan slaagt om voor de komende maand voldoende geld binnen te halen, zullen de curatoren er op toezien dat de schulden van het netwerkbedrijf in deze periode niet verder oplopen. Aan alle lopende verplichtingen zal het bedrijf moeten voldoen.

Dat het netwerk van KPNQwest dit weekeinde in de lucht blijft, is wel zeker. Maar daartoe is de klanten van het netwerkbedrijf wel het mes op de keel gezet. Aan hen werd gevraagd de rekeningen over de maanden mei en juni per direct te voldoen. KPN betaalde de afgelopen week dagelijks al €500.000 aan KPNQwest. Hiermee werd het netwerk voorlopig in standgehouden.

Als onvoldoende klanten en leveranciers in financiële zin meewerken, gaat het netwerk van KPNQwest maandag uit de lucht. Klanten die niet meewerken aan deze opzet, worden zonder pardon afgesloten. Inmiddels is "een aantal miljoenen euro's" ontvangen van klanten. Gisteren circuleerden geruchten dat KPNQwest van grootaandeelhouder KPN een betaling eist van een achterstallige schuld van €23 miljoen. KPN komt echter niet met dat geld over de brug, zegt Potman. "Wij hebben geen idee hoe men aan dat bedrag komt. Wij herkennen het in ieder geval niet. Volgens onze gegevens ligt onze schuld aan KPNQwest een stuk lager. Dat kan ik u wel vertellen."

Of het Amerikaanse Qwest nog schulden heeft aan KPNQwest, kon een woordvoerder van het in Colorado gevestigde bedrijf gistermiddag niet zeggen. "We zijn nog aan het berekenen hoeveel geld KPNQwest nog van ons krijgt. Daar hebben we nog even voor nodig."

Ondertussen stromen berichten de markt op dat Qwest, de voormalige Amerikaanse partner van KPN, plannen zou hebben om een eigen Europees netwerk aan te leggen. Binnen enkele weken zou een nieuwe onderneming onder de naam Qwest Europe worden gelanceerd.

KPN-woordvoerder Potman reageert verbaasd als hij over de vermeende plannen hoort. "Dat lijkt me leuk worden. Het klinkt alleen niet logisch. Qwest staat er niet goed voor en heeft onlangs nog voor heel andere zaken $4 miljard geleend. Dus waar zouden ze die Europese investeringen van moeten betalen?"

Woordvoerder Steve Hammack van het Amerikaanse Qwest wil het verhaal noch bevestigen, noch ontkennen. "Daar hebben we nooit een officiële aankondiging over gedaan. Dus geven we er geen commentaar op", aldus Hammack.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 8 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.