AMSTERDAM - Het Damrak kleurde gisteren diep rood. Beleggers, toch al nerveus door recente boekhoudschandalen, dreigende terroristische aanslagen en conflicten tussen India en Pakistan en in het Midden-Oosten, kregen daarbovenop nog eens een winstwaarschuwing van chipfabrikant Intel te verwerken. De AEX sloot bijna 12 punten lager (-2,55%) op 454,14 punten. Hiermee heeft de index in een week tijd, ten opzichte van de hoogste stand van 484,5 die afgelopen maandag werd bereikt, bijna 7% ingeleverd.
De Midkap wist het verlies enigszins te beperken tot 6 punten (-1,24%) en noteerde bij slot 484,02.
Intel stelde donderdag nabeurs de omzet- en winstverwachting bij. Als voornaamste oorzaak hiervan noemt de grootste chipfabrikant ter wereld de tegenvallende vraag naar pc-gerelateerde chips in Europa. De omzetverwachting werd naar beneden bijgesteld van $6,4 tot $7 miljard naar $6,2 tot $6,5 miljard. Ook de brutomarge zal lager uitkomen.
De waarschuwing van Intel dreunde flink door in Europa. Hoewel de macro-economische indicatoren langzaam tekenen van herstel vertonen, wordt dit niet gevolgd door positief bedrijfsnieuws. Beleggers hopen al lange tijd dat de bedrijfsresultaten zich zullen herstellen maar iedere keer zitten er opnieuw onaangename verrassingen in het vat.
Direct na aanvang van de handel doken ook de overige Europese indices in de min waarbij de technologie- en financiële waarden het het zwaarst te verduren kregen. De CAC-40 sloot 1,9% lager op 4020,27 en de Londense FTSE deed het iets beter maar incasseerde toch een verlies van 0,75% op 4920,40.
Ook de DAX stond twee uur voor het sluiten van de markt diep in het rood. Vanuit Amerika kwam er ook weinig steun. Zowel de Dow als de Nasdaq begonnen vanaf de aanvang van de handel aan een duikvlucht. Bij het sluiten van de Europese markten noteerden beide beursgraadmeters fors lager.
Binnen de AEX was Philips de grootste daler met een verlies van 6,5% op 28,60. Positief nieuws van de Taiwanese chipfabrikant TSMC, een 27,5% deelneming van Philips, die de omzet zag stijgen met 78% kon hierin geen verandering brengen. ASML, dat Intel tot zijn klanten mag rekenen, koerste in het kielzog van Philips ruim 5% lager op 17,89.
De banken en de verzekeraars verloren ook fors terrein. Fortis viel op als de enige witte raaf in het gezelschap. Daar waar ABN Amro, Aegon, en ING respectievelijk 3,7%, 4,8% en 3,2% moesten prijsgeven, wist Fortis stand te houden met een onveranderde koers van 22,74 euro.
Van der Moolen werd ook stevig getroffen door het negatieve beurssentiment. Het aandeel verloor 2,8%. Beleggers verwachten dat de resultaten van Van der Moolen te lijden zullen hebben onder de beursmalaise.
Ahold was een van de kleinere verliezers met en minnetje van 0,56% op 23,12. Het supermarktconcern wist gedurende de dag enige tijd in de plus te blijven. De bekendmaking van de raad van bestuur dat zij aandelen in het eigen bedrijf gaan kopen, heeft blijkbaar ook de beleggers weer moed gegeven.
TPG wist het verlies ook beperkt te houden tot 0,14%. Het bedrijf is er in geslaagd, nadat was gedreigd met acties, een cao af te sluiten voor de postbodes.
De Midkap vertoonde eenzelfde beeld als de AEX. Ook hier voerden de technologie-aandelen de lijst van verliezers aan. ASMI, toeleverancier voor de chipindustrie, koerste 3,74% lager. Unit 4 Agresso sloot ruim 3% lager en Ordina verloor 0,8%. Opvallende uitzondering op het negatieve sentiment ten aanzien van technologie was automatiseerder PinkRoccade die onverklaarbaar 2,15% hoger sloot op 9,96.
KLM (-4,9%) en Draka (-4,3%) scoorden ook goed in de lijst van verliezers. In tegenstelling tot de AEX kende de Midkap ook enkele stijgers. Die bevonden zich vooral in de bouw en aan de bouw gerelateerde bedrijven als Amstelland, Hunter Douglas, IHC Caland en Volker Wessels Stevin.
Volgens René Lokenberg, hoofd marktstrategie van Van der Hoop Effektenbank was er in Amsterdam van paniekverkopen geen sprake. Hij blijft optimistisch. "Ik verwacht volgende week weer een licht technisch herstel". De marktkenner houdt vast aan zijn eerdere voorspellingen dat de beurs zich in 2003 zal herstellen. "Het kan bijna niet anders of de bedrijfswinsten zullen zich verbeteren."
Andere handelaren putten moed uit het feit dat de omzetten heel redelijk waren, hetgeen aangeeft dat er toch ook nog kopers in de markt zijn. Verder zien zij het feit dat de AEX in ieder geval niet is gesloten is op het laagste punt van de dag als hoopgevend voor het begin van de volgende week.
Monique Harmsen