De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 8 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Uitblijvend herstel

Van een onzer verslaggevers

   
 

NEW YORK - Waarschuwingen voor tegenvallende halfjaarcijfers leidden gisterochtend tot een uiterst negatieve stemming op Wall Street. Chipfabrikant Intel en het farmaceutische bedrijf Biogen zorgden voor de tweede achtereenvolgende dag voor diep rode cijfers op de borden. De toonaangevende Dow Jones stond een uur voor sluiting 0,4% in de min op 9585,59, ofwel 40,43 punten lager. De Nasdaq stond op dat momen 1,2% in de min op 1535,45 punten.

Hoewel de aanvankelijk kelderende koersen zich tegen de middag weer enigszins herstelden, zeiden analisten dat de waarschuwingen van bedrijven zoals Intel en Biogen koren op de molen van pessimistische beleggers zijn.

"De huidige waarschuwingen bevestigen de angst van beleggers dat het langverwachte herstel niet sterk genoeg zal zijn om de markt weer overeind te krijgen", aldus een analist op Wall Street. In de ochtenduren zakten de belangrijkste indexen naar waarden die Wall Street niet meer gezien had sinds afgelopen september. Conglomeraat Tyco ging fors onderuit. Een strafrechtelijk onderzoek naar de voormalige topman van het bedrijf wordt uitgebreid. Zakenbank J.P. Morgan verlaagde zijn advies voor Tyco naar 'buy'.

Softwarebedrijven zoals Oracle en Microsoft vochten met grote koerssprongen tegen het drukkende effect van chip- en hardwarefondsen. Ook internetfondsen droegen hun steentje bij aan het weer overeind krijgen van de Nasdaq.

Intel zorgde gisteren voor de aftrap. De chipgigant had donderdagavond nabeurs de verwachting van de omzet over het tweede kwartaal neerwaarts bijgesteld. Het Amerikaanse concern gaat nu uit van een omzet tussen $6,2 miljard en $6,5 miljard dollar. In april rekende Intel nog op een omzet tussen $6,4 miljard en $7 miljard dollar. Als voornaamste oorzaak voor de neerwaartse bijstelling noemt het bedrijf de tegenvallende vraag naar chips vanuit Europa.

De Amerikaanse zakenbank Merill Lynch had het slechte nieuws van Intel al aan zien komen en waardeerde het aandeel af.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 8 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.