De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 8 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Miljoenenschikking ING
met beleggingsslachtoffer

   
 

AMSTERDAM - Bankverzekeraar ING heeft gisteren een miljoenenschikking (naar schatting ruim twee miljoen gulden) getroffen met de Rotterdammer Leen Pronk, die financieel aan de rand van de afgrond raakte als gevolg van een uit de hand gelopen beleggingsavontuur bij ING Bank. "We hadden deze klant beter in bescherming moeten nemen, hoewel de toenmalige regelgeving ons daartoe niet verplichtte", legt de bank haar knieval voor Pronk uit.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 8kb)
Leen Pronk ...rentenieren lukt niet, maar ik kan weer op adem komen...
ING ontkent te zijn bezweken voor de aanhoudende stroom negatieve publiciteit in 'de zaak Pronk'. "Het dreigde een eindeloze juridische procedure te worden. Ook als wij de lopende rechtszaak gewonnen hadden, was de heer Pronk waarschijnlijk weer in hoger beroep gegaan. De publieke opinie rekent ons bovendien af op de zorgplicht zoals die nú geldt voor beleggingsinstellingen, en niet zoals die in 1998 (het moment waarop het verlies ontstond, red.) van toepassing was. We hadden wellicht moeten anticiperen op de verscherpte regelgeving die kort daarna volgde. Naar de huidige normen hadden we de klant destijds beter in bescherming moeten nemen", aldus een ING-woordvoerder.

Pronk is blij. "Eindelijk kan dit boek gesloten worden. Met het bedrag dat ik ontvang kan ik na aftrek van alle opgebouwde schulden weliswaar niet gaan rentenieren, maar ik krijg er de tijd mee om weer op adem te komen", aldus Pronk, die het schikkingsbedrag niet wil noemen.

Het boek dat Pronk heeft dichtgeslagen, behoort tot het horror-genre. In 1998 besloot hij zijn complete vermogen van circa €400.000 te beleggen via de ING Bank. Binnen zes maanden ging deze rijkdom, die hij in handen had gegeven van een beleggingsadviseur van de bank, er geheel doorheen. Bovendien bleef hij zitten met een enorme restschuld.

De Rotterdammer ("Ik ben een straatvechter") liet het er niet bij zitten, en diende een klacht tegen ING in bij de toenmalige Klachtencommissie Beursbedrijf (inmiddels DSI). De commissie wees de klacht echter af, mede op basis van een accountantsrapport van ING zélf. Daarin beweert de bankverzekeraar dat de beleggingsportefeuille van Pronk nooit een te lage dekkingswaarde (waarbij de waarde van de belegging niet langer de verplichtingen jegens de bank afdekt) heeft gekend. De commissie stelde in haar uitspraak "Geen aanleiding (te hebben) om aan de juistheid van de desbetreffende conclusies te twijfelen."

Beleggingsspecialist Ton Bazelmans bewees onlangs echter dat er alle reden is voor twijfel. Bazelmans, die eerder de Rabobank het vuur aan de schenen heeft gelegd in de veelbesproken affaire rond beleggingsclub D'n Anwas en zich inmiddels met zijn adviesbedrijf Santema & Blonz inspant voor andere gedupeerde beleggers, veegde na een eigen onderzoek de vloer aan met het ING-rapport.

In zijn onderzoek stelt hij vast dat de dekkingswaarde van Pronks portefeuille waarschijnlijk 127 dagen, maar in ieder geval 52 dagen, te laag was voor het doen van nieuwe aankopen. "Daarmee voldeed ING niet aan de zorgplicht die het had ten opzichte van de heer Pronk", aldus het rapport. Op basis van het onderzoek zou bovendien blijken dat ING zich met het accountantsrapport schuldig heeft gemaakt aan valsheid in geschrifte. In verband daarmee was hij zelfs van plan om bij Justitie aangifte te doen tegen ING.

Het rapport van Santema & Blonz vormde een belangrijke pijler in een rechtszaak die Pronk onlangs had aangespannen tegen ING. Echter, door tegenwerkingen van de bankverzekeraar was het onzeker geworden of de rechtbank het rapport wel zou kunnen toelaten tot het proces. Over twee weken zou de rechter daar in een tussenvonnis uitsluitsel over geven.

Bazelmans is blij voor Pronk, maar had graag een rechterlijke uitspraak willen zien over het eerdere besluit van de klachtencommissie. "Dat was pas interessante jurisprudentie geweest. Voor het bankbedrijf had zo'n uitspraak grote gevolgen gehad."

Leen Pronk maakt zich inmiddels klaar voor een lange vakantie op de camping. "Mijn vrouw Car heeft al een paar tranen gelaten, maar ik moet het nog tot me laten doordringen geloof ik."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 8 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.