De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 8 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Beslag op saldi KPNQwest
dupeert Ebone-personeel

   
 

AMSTERDAM - Woedend en wanhopig zijn ze, zo'n 35 medewerkers van Ebone, het datacommunicatiebedrijf dat op 18 maart is overgenomen door KPNQwest. In de malaise rond het faillissement vanKPNQwest, hebben de Ebone-medewerkers als enige binnen het concern te horen gekregen dat zij kunnen fluiten naar hun salaris over de maand mei, het vakantiegeld en andere betalingen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 13kb)
(Foto: De Telegraaf)
De salarisadministratie van KPNQwest heeft twee dagen voor de surseance van betaling, die op 22 mei is aangevraagd, vervroegd alle salarissen overgemaakt. Alleen bij de Eboners ging het mis omdat hun geld, zo kort na de overname, nogvia een 'omweg' betaald werd.

David Postma en zijn collega's kregen wel een loonstrook thuisgestuurd, maar net voor de betalingen de deur uitgingen legden de banken beslag op de rekening van Ebone.

"Het is toch te gek voor woorden dat wij Eboners minder rechten hebben dan de rest van het personeel? Daarbij komt nog dat de medewerkers twee weken lang zijn voorgelogen door onder andere de topman McMaster die zei dat we ons geen zorgen hoefden te maken. Het geld zou alsnog worden uitbetaald. Velen van ons hebben nog geen minuut gewerkt voor KPNQwest, dat maakt het extra zuur," aldus een getergde Postma.

Jack McMaster, door het personeel inmiddels omgedoopt tot Master of Disaster, stuurde op 31 mei een email naar de verontruste Eboners.

,,I am personally working on this situation. Dutch law ensures that you will be paid. I am trying to figure out how to get it done. Jack"

Tot op heden hebben de mensen echter geen cent ontvangen. "McMaster is altijd een geweldige communicator geweest, vooral naar het personeel. Zo heeft hij ook de banken en de aandeelhouders in de maling genomen," zegt Arjen Noorbergen, directielid van Ebone.

Volgens David Postma staat vooral de Eboners met een gezin (zo'n 25) het water tot aan de lippen. "Omdat voor Ebone geen faillissement is aangevraagd, kunnen wij ook niet bij het GAK terecht voor een uitkering," aldus Postma.

Hij is ook woedend op ABN Amro omdat de salarissen niet worden overgemaakt. "Het is de vraag of de ABN Amro Bank wel beslag kon leggen op de rekening van Ebone. Het bedrijf was namelijk gewoon operationeel. Er was geen sprake van een faillissement, dus had de transactie gewoon plaats moeten vinden."

ABN Amro wijst de beschuldigingen van de hand. Volgens een woordvoerder is de beslaglegging geen zaak van individuele banken, maar van een groep van acht banken. Dit consortium zegt dat er hard wordt gewerkt aan een reddingsplan en hoopt maandag meer te weten over de de Ebone-salarissen.

Etienne Haneveld van FNV Bondgenoten wijst de banken op de ethische kant van de kwestie. "Dit kun je niet maken. Dat geld geld is bestemd voor 'Jan de arbeider'. Als Ebone niet failliet gaat dan kunnen de betalingen gewoon plaatsvinden. Anders kunnen de mensen terecht bij het GAK, maar dan worden de kosten weer afgewenteld op de belastingbetaler en zijn de banken de lachende derde."

Postma probeert het maandag nog één keer met een ludieke actie. Gekleed in een Ajax-shirt, ZONDER de naam van hoofdsponsor ABNAmro, gaat hij bij De Bank in Amsterdam proberen de salarissen los te peuteren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 8 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.