De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 8 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Loya Jirga: Westen
hoopt op ja-knikkers

   
 

Van onze verslagever KABOEL - Vanaf dinsdag zullen 1501 Afghanen, deels gekozen en deels benoemd, een kleine week in Kaboel een grote stammenvergadering, een Loya Jirga, houden die een nieuwe regering moet benoemen. Die nieuwe regering heeft twee jaar de tijd om verkiezingen te organiseren.

Formeel wordt het door de internationale gemeenschap aan de Afghanen overgelaten om die nieuwe regering te kiezen. Zolang die maar niet te veel afwijkt van de huidige interim-regering van Washington-marionet Hamid Karzai, kan George Bush tevreden zijn. Want Karzai helpt hem door dik en dun bij het voortzetten van een steeds schimmiger wordende strijd tegen Al-Qaeda. Met Karzai aan het roer kunnen de Amerikanen blijven zo lang ze willen.

Daarom is er zware druk uitgeoefend om een Loya Jirga samen te stellen die niet al te zeer gaat dwarsliggen. Het doel is heel helder. Afghanistan moet niet weer verbrokkelen tot wat het altijd was: een land opgedeeld door krijgsheren, bandietenkoninkjes en chronisch anarchisme. In dat klimaat konden islamitische terroristen een basis opbouwen.

Recht

Een speciale voorbereidingscommissie is afgeweken van oude formules, zoals het recht van iedere stam oude en wijze mannen af te vaardigen. Eenderde van de gedelegeerden is benoemd om, in weerwil van de zo hoog geprezen traditie, nu eindelijk eens veel vrouwen in de vergadering hebben. Het Westen, bezorgd over de positie van de Afghaanse vrouw, wilde dat zo.

Tweederde is indirect gekozen via kiescolleges in de districten. Dat de Afghanen anders denken over vrouwen blijkt uit het feit dat van de resterende tweederde slechts twintig vrouwen via een geheime stemming zich bij de benoemde 160 mogen voegen. Oud-koning Zahir Shah (87) mag de Loya Jirga openen in een kolossale oude biertent uit München, onder strikte bewaking door de vredesmacht ISAF.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 8 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.