De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 8 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Circus voor de
rechter gesleept

   
 

door Joost de Haas NEW YORK - De schimmige wereld van dierenactivisten is jarenlang het doelwit geweest van een geraffineerde infiltratie-actie waarbij op grote schaal werd afgeluisterd met verborgen microfoons en vertrouwelijke documenten zijn buitgemaakt. Dit beweert de ook in ons land actieve Amerikaanse dierenrechtenorganisatie Peta.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 32kb)
Activisten voor 'ethische behandeling van dieren' (Peta) protesteren in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel tegen de consumptie van honden en katten. (Foto: REUTERS)
Opdrachtgever van de operatie, waaraan werd deelgenomen door een voormalige meesterspion van de CIA, zou het beroemde circus Ringling Brothers Barnum & Bailey zijn. Peta (People for the Ethical Treatment of Animals) heeft vorig weekeinde een rechtszaak aangespannen tegen de top van de circusgigant. Het uit veganisten bestaande Peta voerde in Nederland acties tegen bont en sympathiseert met het uiterst radicale Animal Liberation Front (ALF).

De activisten van Peta worden al jaren nauwlettend gevolgd door de autoriteiten. Zo stond Peta in de belangstelling van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) nadat in 1993 in Nederland een kantoor was geopend.

Het circus Barnum & Bailey - door Peta beticht van ernstige dierenmishandeling - voerde volgens de beschuldigingen een clandestiene campagne tegen de dierenrechtenbeweging. Volgens de advocaten werden daarbij tal van 'dirty tricks' uit de kast gehaald, variërend van heimelijke video-opnames en het afluisteren van telefoons tot inbraken en intimidaties.

Diefstal

Ook zou de circustop een schat aan gevoelige informatie in handen hebben gekregen via diverse 'mollen' die tot de harde kern van de beweging waren doorgedrongen. De mollen speelden interne documenten door naar het circus, aldus Peta. De groep voert aan dat het om diefstal van 'bedrijfsgeheimen' gaat en eist een schadevergoeding die kan oplopen tot meer dan 1,8 miljoen dollar.

De dierenactivisten voelen zich gesterkt door onthullingen van de voormalige CIA-topman Clair George, die bij de inlichtingendienst de leiding had over wereldwijde undercoveracties. George gaf onlangs in een beëdigde verklaring toe dat hij als consultant van circusbaas Kenneth Feld inzage heeft gehad in rapporten over de activiteiten van diverse dierenrechtengroepen, waaronder Peta. De verslagen waren volgens Clair opgesteld door 'onderzoekers' die zich bezighielden met 'surveillance' van de groepen en verder pogingen in het werk moesten stellen om acties tegen te gaan, zo blijkt uit processtukken.

Met de explosieve rechtszaak opent Peta een nieuw front in een bittere vete met Barnum & Bailey. Volgens de activisten maakt het circus zich schuldig aan mishandeling van olifanten door onder andere baby-olifantjes van hun moeders te scheiden. "Deze bedreigde diersoort wordt vervolgens gedwongen tot uiterst onnatuurlijke optredens", aldus de actiegroep.

Het circusconcern weigert ieder commentaar op de rechtszaak.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 8 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.