ANKARA - Turkije verkeert in een politieke crisis nu de 77-jarige premier Bülent Ecevit wegens zijn gezondheid niet meer in staat blijkt op normale wijze het land te regeren. Gisteren moest de premier wegens ziekte opnieuw verstek laten gaan tijdens een belangrijke bijeenkomst bij de Turkse president Sezer, waarin gesproken werd over de gewenste toetreding van Turkije tot de Europese Unie.
Bülent Ecevit (Foto: EPA)
De ex-premier Tansu Ciller van de oppositie kwam ook niet opdagen. "Zonder Ecevit is er geen regering", liet ze droogjes weten. De oppositie dringt al lange tijd aan op verkiezingen. Zelfs binnen de regeringspartijen neemt de roep om verkiezingen toe.
Turkije zit in een financiële crisis en doet zijn best om betere papieren te krijgen voor toetreding tot de Europese Unie. Het land werkt al enige tijd aan grondwetswijzigingen, waarin meer wordt tegemoet gekomen aan eisen zoals die door de EU worden gesteld, onder meer op het gebied van mensenrechten. Op zo'n cruciaal moment heeft het land een daadkrachtige premier nodig.
Ecevit is vorige maand twee keer in het ziekenhuis geweest. Begin deze week hervatte hij weer met veel pijn en moeite zijn werk. Een belangrijke topontmoeting van de Veiligheidsraad, waarin generaals en enkele ministers samen met de president in grote lijnen het te voeren beleid uitstippelen, moest het ook al zonder de premier doen.
De premier had eerst een ontstoken ader aan zijn linkerbeen en een gebroken rib, verder heeft hij problemen met zijn ingewanden.
Lijnrecht
Het probleem is dat de regering-Ecevit zonder de premier nauwelijks kans heeft om te overleven. Ze bestaat uit drie partijen die over essentiële kwesties als de relatie met de Europese Unie, de doodstraf en rechten voor de Koerden lijnrecht tegenover elkaar staan. Ecevit wist de drie coalitiepartijen dankzij zijn charisma nog bij elkaar te houden.
De gematigde en Europees gezinde Moederlandspartij ANAP, die meer rechten voor de Koerdische minderheid en afschaffing van de doodstraf voorstaat, en de nationalistische partij MHP, die van beide punten niets moet weten, zouden zonder Ecevit direct uit elkaar gaan.
Als er nieuwe verkiezingen zouden komen, is de kans groot dat beide partijen én de sociaal-democratische partij DSP van Ecevit zelfs de kiesdrempel van 10 procent niet meer halen.
De partij van de islamitische politicus en ex-burgemeester van Istanboel Recep Tayyip Erdogan zou wel eens de grootste kunnen worden.