De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 8 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Balkenende blokkeert
keiharde aanpak wao

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - CDA-leider Balkenende heeft de keiharde wao-aanpak van de VVD, waarbij werknemers de laatste vijf jaar tenminste vier jaar moeten hebben gewerkt om recht te krijgen op een arbeidsongeschiktheidsuitkering, van tafel geveegd.

De christen-democraat, die voor het eerst zijn tanden heeft laten zien in de formatieonderhandelingen, vindt de maatregel veel te ver gaan. Bovendien vrezen CDA en LPF dat 'oorlog' uitbreekt met de vakbonden en werkgevers.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (300x200, 13kb)
Jan Peter Balkenende
Partijen zijn tot op het bot verdeeld of de uitkering voor wao'ers omhoog moet en of de wao-boete voor werkgevers moet worden afgeschaft, zoals is voorgesteld door de Sociaal-Economische Raad (SER).

De VVD vindt een hogere uitkering uit den boze en wil dat de wao-boete voorlopig blijft bestaan, zoals ook eind april nog door het paarse kabinet is voorgesteld. CDA en LPF volgen op hoofdlijnen het SER-advies.

Terugbrengen

CDA, LPF en VVD zijn wel overeengekomen dat het aantal nieuwe wao'ers in de komende jaren met eenderde moet worden teruggebracht. Gebeurt dat niet, dan kan binnenkort de miljoenste wao'er worden begroet en dat mag absoluut niet gebeuren, vinden de drie partijen.

Daarom krijgen alleen werknemers die binnen vijf jaar niet meer zullen herstellen en voor meer dan 80 procent worden afgekeurd, straks nog een wao-uitkering.

Alle andere zieke werknemers moeten in dienst van hun baas blijven en gedurende twee jaar proberen een aangepaste functie te krijgen. Werknemers met psychische klachten komen zeer waarschijnlijk niet meer in de wao.

De onderhandelaars Balkenende (CDA), Herben (LPF) en Zalm (Financiën) zijn overeengekomen dat er 8 tot 10 miljard euro wordt bezuinigd om in de komende periode tot een financieringsoverschot te komen. Van dat bedrag is al 3,25 miljard ingevuld.

Wel is intussen duidelijk dat het mes wordt gezet in een deel van de bestaande Melkert-banen en moet het totale overheidsapparaat 9% afslanken door onder meer een vacaturestop in te voeren voor beleidsambtenaren. Ook levert de rente op de overschotten in de sociale fondsen een meevaller van 500 miljoen euro op.

Over een belangrijk onderdeel van een nieuw zorgstelsel zijn CDA, LPF en VVD het nog niet eens. Er komt een voor iedereen gelijke ziektekostenpremie. Maar lagere inkomens moeten hiervoor een compensatie krijgen. Dat kan via een belastingkorting. Het CDA wil deze korting inkomensafhankelijk maken voor midden- en lagere inkomens, maar de VVD wil de korting voor alle inkomens laten gelden.

Het nieuwe kabinet roept een halt toe aan de gemeentelijke herindelingen. De eis van LPF om grote gemeenten weer op te splitsen, waardoor er ruwweg 1000 gemeenten komen, werd niet ingewilligd. Maar nieuwe herindelingen zijn van tafel. Ook een vermindering van het aantal ministeries naar acht, zoals LPF wilde, is van de baan. "Een brug te ver," oordeelt LPF-voorman Herben.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 8 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.