De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 8 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Gestolen GSM's op
afstand onklaar

   
 

door Ernst Nordholt DEN HAAG - De politiekorpsen van de vier grote steden introduceren binnenkort in de strijd tegen straatroof een systeem waarmee gestolen gsm's op afstand gesaboteerd kunnen worden. In samenwerking met een Iers bedrijf heeft het straatroofteam van de Haagse politie een computerprogramma ontwikkeld waarmee de zogeheten imei-code, een in de gsm ingebouwd 'serienummer', kan worden geblokkeerd.

Een gestolen gsm wordt daarmee onbruikbaar, waar het toestel zich in Europa ook bevindt.

"Als geroofde mobiele telefoons in heel Europa niet meer zijn te gebruiken, zijn ze in feite waardeloos geworden. Omdat er in landen buiten Europa gebruik wordt gemaakt van een ander systeem, kan de dief er niets meer mee beginnen", aldus Piet Jongenengel van het speciale roofteam van de politie Haaglanden.

Straatroof

De opkomst van de gsm is volgens de politie de belangrijkste oorzaak voor de explosieve toename van straatroof in de vier grote steden. Alleen al in een stad als Den Haag is de meestal gewelddadige straatroof de afgelopen drie jaar verdrievoudigd.

Ook Amsterdam, Rotterdam en Utrecht hebben te kampen met grote groepen gewelddadige jongeren die het vooral voorzien hebben op mobiele telefoons en laptops.

De politie verwacht dat met de introductie van het systeem dat nog dit jaar operationeel moet zijn het de mobiele telefoon tot een zinloos roofobject te maken.

In het NCRV-programma Het Blauwe Oog wordt vanavond uitgebreid aandacht besteed aan de werking van het nieuwe wapen in de strijd tegen de straatroof.

Tot nu toe maakten de korpsen gebruik van sms-bombardementen om gsm-rovers het leven zuur te maken. Gestolen toestellen worden bestookt met tekstberichten die om de paar minuten melden dat het apparaat van diefstal afkomstig is.

Een dergelijk bombardement is echter kinderlijk eenvoudig te omzeilen door het toestel te voorzien van een nieuwe sim-kaart waardoor het apparaat kan worden gebruikt zonder dat het om de paar minuten hinderlijk piept of trilt.

Afluisteren

De in het nieuwe systeem gebruikte imei-code is echter eigen aan het toestel. Wélke sim-card er ook in het toestel wordt geduwd, het toestel is altijd te traceren. Om die reden gebruikt de politie deze code al enige tijd bij het traceren, opsporen en afluisteren van toestellen. Het blokkeren van de imei-code maakt de gsm tot een nutteloos stuk plastic.

Voor gsm-gebruikers is het nu al mogelijk om de code op hun toestel op te roepen en bij diefstal aan de politie door te geven.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 8 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.