De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 8 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Verongelukte
bus had haast

   
 

AMSTERDAM - De bus die gisterochtend met 49 Nederlandse vakantiegangers in Beieren verongelukte, lag achter op het rijschema doordat de Duitse chauffeurs bij het ophalen van reizigers in Arnhem de weg waren kwijt geraakt. In hoeverre snelheid een doorslaggevende rol heeft gespeeld, moet nog worden onderzocht.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 29kb)
Reddingswerkers inspecteren voor een laatste keer de verongelukte bus. (Foto: ANP)
Het ongeluk bij Langenbruck tussen Nürnberg en München kostte aan een vrouw van midden zestig uit Gelderland het leven. Negenendertig mensen raakten gewond, van wie een twintigtal er ernstig aan toe is. De gewonden zijn opgenomen in een groot aantal ziekenhuizen in Ingolstadt en wijde omgeving.

In de verongelukte bus zaten vakantiegangers uit Drenthe en Gelderland, overwegend ouderen maar ook twee kinderen onder de tien jaar die bij de Duitse reisorganisatie Winston-Touristik in Cloppenburg een zesdaagse trip naar de Wörther See in het Oostenrijkse Karinthië hadden geboekt.

Het eenzijdige ongeluk gebeurde gistermorgen rond half zes. Op de autobahn A9 tussen Nürnberg en München raakte de bestuurder op een weggedeelte waar drie rijstroken worden opgesplitst in een rijbaan van twee en van een door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur kwijt en schampte de vangrail. De bus raakte daardoor uit balans en kwam met een enorme klap op de linker zijde tot stilstand.

Alcohol

De Duitse Autobahnpolizei kon gisteren nog geen verklaring geven over de oorzaak van het ongeluk. Duidelijk is wel dat er geen alcohol in het spel is. Onderzocht moet nog worden hoe hard er op de fatale plaats is gereden.

,,Een klap, geschraap en geraas op het wegdek en we lagen ineens met bus en al om. Bovenop de mensen die aan de linkerkant zaten. Vrachtwagenchauffeurs hebben ons er uit getrokken. Dan sta je in alle vroegte verdwaasd buiten en dan komt het hele brandweer- en ziekenwagencircus op gang'', zegt Berend Vos (76) uit Borger die donderdagmiddag samen met zijn vriendin Margje Kuik (76) in de bus stapte op weg naar de Wörthersee in Oostenrijk.

Berend Vos en zijn vriendin Margje Kuik kwamen er goed vanaf. ,,We hebben alleen wat schrammen. Ook zaten er veel glassplinters in mijn overhemd. Margje heeft een hele zere arm. Daar moet de dokter nog even naar kijken'', zegt Berend die samen met nog zeven andere passagiers werd opgevangen in Gasthof Fröhlich in Langenbrück. De beide Drenten gaan vrijwel nooit met de bus op vakantie.

,,Het was zo'n demonstratiereis waar je wel eens folders van in de brievenbus krijgt. We hadden zin om er even tussen uit te gaan. Zes dagen Oostenrijk leek ons wel wat. Op het moment dat het ongeluk gebeurde sliep ik niet. Nee, slapen in zo'n bus lukt me niet. Hoe het verder met me gaat? Ik ben helemaal op en wil dolgraag naar huis. Nee, een bus krijgen ze mij niet meer in. Ik ga liever met het vliegtuig'', zegt Berend vanuit de Gasthof waar hij overigens uitermate goed werd verzorgd, vond ie zelf. Medewerkers van de Nederlandse Alarmcentrale Eurocross waren inmiddels ter plekke om de mensen bij te staan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 8 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.